Güncelleme Tarihi: 6 Ekim 2022 16:44 Kategori: Sağlık

Annelik Serüveninde Tükenmişlik Sendromu Ve Uyku

Annelik Serüveninde Tükenmişlik Sendromu Ve Uyku

Tükenmişlik sendromu nedir? Annelik döneminde tükenmişlik sendromu yaşayan anneler nelere yapabilir? Bu durumun belirtileri ve çözümleri nelerdir? Konuyla ilgili detayları yazımızda bulabileceksiniz.

Her şeyden ilk sen haberdar ol!

Mail listesine kayıt ol, yeni içeriklerden hemen haberdar ol!.

Anneler her şeyin kontrol altında ve olması gerektiği gibi ilerlemesini  ister. Ama bu durum onlarda zamanla strese ve tükenmeye yol açmaktadır. Her şeyi dört dörtlük yerine getirme çabası maalesef ki beyhude bir çabadır. Özellikle çocuklarına karşı edindiği görevleri yerine getirmeye çalışırken bu kusursuz ve her şeye yetişebilme çabasını görebiliriz. Annelik her ne kadar güzel tecrübelerin ve duyguların bir arada yaşandığı bir süreç olsa da bazı zamanlar zorluklarla karşılaşılabilmektedir.

Bu zorluklar daha çok annenin çocuğunu kontrol edemediği durumlarda yaşanmaktadır. Çünkü anneler çocuğunu kontrol edebilmek  ve kendi koşullarına uygun hareket etmesini ister. Ama ne yazık ki onlarında bir birey olduğunu unutmuş olduğumuzun göstergesidir. Özellikle yeni doğum yapmış anneler tükenmişlik sendromuna daha çabuk yakalanabilmektedirler.  Bebeğinizin gerekli ihtiyaçlarını ve duygusal ihtiyacını karşılayabiliyorsanız kendinizi yetersiz hissetmeniz için hiç bir sebep yoktur.

Annelik Serüveninde Tükenmişlik Sendromu Ve Uyku

Tükenmiş anne sendromu, annenin bebeğine ne yaparsa yapsın yetemediğini düşünmesine ve  aynı zamanda her şeyin kusursuz olmasını isteme durumuyla ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte tükenmişlik sendromu ve uyku problemleri annenin yaşamında oldukça zorlayıcı bir sürecin kapısını aralar. Peki tükenmiş anne sendromu belirtileri nelerdir?

Tükenmiş Anne Sendromu Belirtileri

  • Sürekli bitkin ve halsiz olma hali
  • Hem duygusal hem de bedensel olarak yorgun hissetme
  • Akla sürekli olumsuz düşünceler getirmek.
  • Sürekli umutsuz ve karamsar ruh halinde olmak
  • En basit işleri bile yapmak istememek ve bu durumla beraber gelen bıkkınlık hissi.
  • Bir şeye odaklanmada güçlük çekmek. Dikkatin sürekli başka düşüncelere kayması.
  • Baş, karın, sırt gibi bölgelerde çeşitli ağrılar meydana gelmesi. Özellikle bu durumun yol açtığı stres karın ve baş ağrısını beraberinde getirmektedir.
  • Duruma bağlı olarak çok fazla ya da çok az uyumak. Çünkü bazen zihindeki düşünceler uyumanıza izin vermez veya çok fazla düşünmekten zihniniz yorulur ve çareyi sık sık uyumakta bulursunuz.
  • Dikkat dağınıklığından kaynaklı olarak bir şeyleri sık sık unutmak.

Tükenmiş anne sendromunun başlıca belirtileri bu şekildeydi. Peki annelerde tükenmişlik sendromu ve uyku dengesi nasıl sağlanır, tükenmişlik hissine iyi gelecek şeyler nelerdir? Bu durumun çözümlerinden bahsedelim.

Tükenmiş Anne Sendromuna İyi Gelecek Öneriler

1- Her şeyin elinizden geldiği kadarını yapmaya çalışın

Anneler çocuklarına yetebilmek için bazen canını dişine takıp her şeyi en iyi şekilde yapmak isterler. Bu durum annede zamanla kısır bir döngüye dönüşür. Çünkü aslında hiç bir zaman en iyisi diye bir şey yoktur. Bu durum tamamen çevrenin veya annenin kendi üzerinde kurduğu baskıdan kaynaklanır. Bu yüzden o an elinizden geleni yapmanız yeterli olacaktır.

2- Sürekli kendinizi bir şeyler yapmak zorunda hissetmeyin

Anne bazen kendisini o kadar kaptırır ki bebeği ile veya günlük işler ile ilgilenmeye, kendisine vakit ayırmak bile aklına gelmez. Ama durup sadece kendinizle baş başa kalacağınız bir yerde oturmanız sizin en doğal hakkınız. Bu yüzden kendinize zaman ayırmaktan gocunmayın.

Annelik Serüveninde Tükenmişlik Sendromu Ve Uyku

3- Uykunuzdan feragat etmeyin

Uykunuz geldiyse ve eğer bebeğiniz uyumuşsa siz de sadece uyuyun. Uyumak sizin için en kıymetli şey. Bu yüzden ne olursa olsun uykunuzu es geçmeyin. Unutmayın her şey dörtdörtlük olmayacak hiç bir zaman.

4- Stresinizi azaltacak ve size iyi gelecek şeyler ile ilgilenin

Stresin yol açtığı düşünce her neyse onu zihninizden uzaklaştırmak için size iyi gelecek aktiviteler edinin. Kitap okumak, resim yapmak, kafanızı dağıtacak ve size yeni şeyler öğretecek bir şeyler izleyin veya istediğiniz herhangi bir hobiyi edinin. Yine hamilelikte görülen huzursuz bacak sendromu için linke tıklayınız. Sağlık konulu yazılarımız için linke tıklayınız.

Etiket yok!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir