Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2019 22:43 Kategori: Sağlık

Protein Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Protein eksikliği durumunda ne olur? Protein eksikliği hangi belirtilerle ortaya çıkar? İşte protein eksikliği hakkında detaylı bilgiler…

Protein Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Vücudumuzun en önemli yapı taşlarından biri protein; sağlıklı bir hayat için protein şart. Tabi bunu içinde çeşit çeşit kimyasallar bulunan protein tozlarıyla yapmamak gerekir. Bir doktora başvurup onun doğrultusunda ilerlemek önemli. Peki, nasıl anlaşılır protein eksikliği, nasıl sorunlar çıkarır ortaya sizi bu konuda bilgi verelim.

Her şeyden ilk sen haberdar ol!

Mail listesine kayıt ol, yeni içeriklerden hemen haberdar ol!.

ÖDEM

Eğer protein eksikliği söz konusuysa vücudunuzda sıvı birikimi görülebilir. Eller, ayaklar, bacaklar ve bilekler başta olmak üzere vücudunuzun her hangi bir bölümde ödem oluşabilir. Herhangi bir hastalığınız yoksa ve vücudunuz ödem toplamaya başladıysa mutlaka doktora başvurunuz ve protein eksikliğinizin olup olmadığını kontrol ettiriniz.

SIK SIK HASTA OLMAK VE ATLATAMAMAK

Bağışıklık sistemini güçlü yapan maddelerden biri proteindir, protein eksikliği söz konusu olduğunda grip, nezle gibi hastalıklara yakalanma riskimiz artıyor ve hatta hastalık süreci uzuyor. Eğer sık sık hasta oluyorsanız ve çabuk geçmiyorsa protein eksikliğiniz olabilir.

ALERJİK REAKSİYONLAR GÖSTERME

Bağışıklık sisteminin güçsüz duruma düşmesi sadece hasta olmanıza neden olmuyor ayrıca alerji gibi hastalıklarında ortaya çıkmasını sağlar. Eskiden olmamasına rağmen farklı maddelere karşı vücudunuz alerjik reaksiyon göstermeye başladıysa bunun sebebi protein eksikliği olabilir.

YORGUNLUK VE HALSİZLİK

Kendinizi aşırı yorgun ve halsiz hissediyorsanız hatta yürümeye bile mecaliniz yoksa büyük olasılıkla vücudunuzda protein eksikliği vardır. Geç olmadan tedbirini almanızı öneririz.

KASTAN KİLO KAYBETME

Diyet ya da spor yapıyor olsanız bile ayda belli bir orandan fazla kilo vermeye başladıysanız mutlaka bir beslenme uzmanına vücut değerlerinizi ölçtürün. Başta bu durum hoşunuza gidebilir ancak belirtelim ki yaşadığınız durum oldukça sağlıksız. Özellikle kilo kaybınız kastan oluyorsa bu vücudunuzun protein eksikliği çektiğini gösterir. Böyle bir durumda proteinli besinlerden destek alarak ya da beslenme uzmanınızın önerdiği takviyelerle protein eksikliğinizi giderebilirsiniz.

SAÇ KIRILMASI VE DÖKÜLMESİ

Protein temel yapı taşlarından olması nedeni ile eksikliği vücudumuzu baştan aşağı etkiliyor desek yanlış olmaz. Eğer saçlarınız daha önce hiç olmadığı kadar kırılıyor ve dökülüyorsa vakit kaybetmeden alanında uzman bir doktora başvurun ve beslenme düzeninize protein yönünden zengin yiyecekleri eklemeyi ihmal etmeyin.

TIRNAK KIRILMASI

Proteinin kemik gelişiminde ne kadar etkili olduğunu biliyoruz ama ne yazık ki fark etmiyoruz. Aslında sadece tırnaklarımıza bakmamız, protein eksikliğini anlamak için yeterli olabilir. Eğer tırnaklarınız çok fazla kırılıyorsa, yapmanız gereken şey, beslenmenize protein bakımından zengin gıdalar eklemek olacaktır.

CİLTTE KIZARIKLIK, DÖKÜLME YA DA FARKLI BELİRTİLER

Protein eksikliği varsa cildiniz her zamankinden daha farklı bir hal alabilir, nedensiz kızarıklıklar, kuruluklar, pul pul dökülmeler yaşama olasılığı artabilir. Bunun nedeni amino asitlerin vücudunuzu korumada yetersiz kaldığı içindir. Eğer şu günlerde böyle bir durumla karşı karşıyaysanız mutlaka alanında uzman bir doktora başvurmalısınız.

YARALARINIZ GEÇ İYİLEŞİYORSA

Mutfakta başınıza gelen küçük bir kazadan kaynaklı kesikleriniz bile çok geç iyileşiyorsa önleminizi geç kalmadan almalısınız. Biliyorsunuz ki amino asitler proteinlerin temel yapı taşlarıdır ve yaraların iyileşmesinde önemlidir ve tahmin edersiniz ki protein eksikliği durumunda yaralarınızın iyileşme süreci her zamankinden uzun sürer.

BAŞ AĞRISI VE UYKUSUZLUK

Eğer ortada hiçbir neden yoksa ve bir türlü uykuya dalamıyorsanız, bu durum kendini baş ağrısı, üzüntü hatta depresyon olarak göstermeye başladıysa bir süre daha fazla protein yönünden zengin yiyecekler tüketmeye devam etmelisiniz.

Etiket yok!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir