Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2021 12:19 Kategori: Sağlık

Güneşin Yararları ve Zararları Nelerdir?

Canlıların yaşamını sürdürebilmesi için güneş vazgeçilmez bir etkendir. Güneşin yararları arasında çocukların gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmesine, vücuda D vitamini alımına, insanların direnç kazanması ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmak gibi birçok farklı etken vardır. Ancak güneşin canlılar için oldukça faydalı olsa da güneş ışınlarına gereğinden fazla ve bilinçsiz bir şekilde maruz kalmak büyük sorunlara neden olabilir. Bu nedenle güneşten yararlanmanın seviyesini doğru ayarlamak gerekir.

Güneşin Yararları ve Zararları Nelerdir?

Güneşin yararları oldukça fazla olmasına rağmen, güneş ışınlarından yararlanmak için gereğinden fazla güneş ışınına maruz kalırsanız güneş yanıklarına ve güneş çarpması gibi sorunlara yol açabilir. Güneşin zararları arasında güneş yanıkları, derinizin kızarması, su toplaması, deride şişmeler ve kaşıntılar yer almaktadır. Hatta bu sorunlar daha da fazla ilerlerse yüksek ateş, mide bulantısı, kusma gibi tehlikelere sebep olabilir. Bu nedenle güneş ışınları ne kadar yararlı olursa olsun gerekli miktarlar yararlanılması sizler için daha iyi olacaktır.

Her şeyden ilk sen haberdar ol!

Mail listesine kayıt ol, yeni içeriklerden hemen haberdar ol!.

Güneşin Yararları Nelerdir?

güneşin yararları

 

Canlı hayatının vazgeçilmezlerinden biri olan güneşin insanların bildiği ve bilmediği birçok farklı yarar ve zararları vardır. İnsan sağlığı açısından oldukça önemli olan Güneşin Yararları şunlardır.

  • Güneşin insanlar tarafından pek bilinmeyen özelliklerinden biri göğüs kanseri riskini azalmasıdır. Öğle vakitlerinde güneş altında yapacağınız kısa yürüyüşler, göğüs kanserine yakalanma riskini normale göre daha da azaltacaktır. Bunun sebebi de güneş ışınları içerisinde yer alan D vitaminidir. Deriler güneş ışınlarına maruz kaldığında D vitamini üretmeye başlamaktadır.
  • İnsan vücudu için D vitamini oldukça önemli bir vitamindir. Vücudun D vitamini gereksinimi de genellikle güneş ışınları karşılamaktadır. Güneş ışınlarıyla vücuda alacağınız D vitamini sayesinde kemiklerinizin ve dişlerinizin güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Güneş ışınlarından alınan D vitaminin getirdiği kalsiyum bu gelişmelere ve güçlenmelere yardımcı oluyor.
  • Güneş ışınları sayesinde kemik erimesi rahatsızlığı ile baş edebilirisiniz. Genellikle güneşe pek fazla çıkmayan kadın ve erkeklerde meydana gelen kemik erimesi problemiyle başa çıkmanın yolu güneş ışınlarından yeterli seviyede yararlanmaktan geçmektedir.
  • Güneş ışınları, insanların moralini yükselten ve beyne mesajlar gönderen serotonin hormonunun salgılanmasına yardımcı oluyor.
  • Güneş ışınları sayesinde açlık hissinden psikolojik olarak kurtulabilirsiniz. Serotonin hormonunu yeterli seviyelerde salgılamanız sizlerin daha az yemek yemenize yardımcı olur ve açlık hissinin oluşmasını önleyebilir.
  • Güneş ışınlarıyla birlikte bronzlaşma adını verdiğimiz güneşlenme yeterli düzeylerde yapıldığı takdirde derinizde oluşabilecek birçok rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz. Egzama, akne, kepeklenme gibi deri rahatsızlıkları yaşayan insanlar aşırıya kaçmadan güneşlenerek bu sıkıntılarından kurtulabilirler.
  • Yeterli dozlarda güneş ışınlarına maruz kalmak sizleri gün içinde enerjik tutar.
  • Güneş ışınlarının bakteriyel etkileri sayesinde mantar ve diğer enfeksiyonlardan kurtulabilirsiniz.

Güneşin Zararları Nelerdir?

Güneşin insan vücudu için oldukça öneli olduğu herkes tarafından bilinen bir şeydir. Ancak güneş ışınlarına aşırı derece maruz kalmak çeşitli sorunlara neden olabilir. Aşırı derecede maruz kalığınızda karşılaşacağınız Güneşin Zararları şunlardır.

güneşin zararları

  • Güneş ışınlarının en büyük ve en çok bilinen zararlarından bir tanesi aşırı derecede ve korumasız bir şekilde güneş aldığınızda ortaya çıkan deri ya da cilt yanıklarıdır. Derinize işleyen güneş ışınları sizleri cilt kanseriyle karşı karşıya getirebilir. Ayrıca derinizde güneş ışınlarına fazla maruz kalmaktan ortaya çıkabilecek su toplamaları ve şişmelerde ortaya çıkabilir.
  • Güneş ışınlarına gereğinden fazla maruz kalırsanız ateşinizin çıkmasına, bulantı ve kusmaya, baş dönmesine yol açabilir. Bu gibi durumlarla karşı karşıya kalırsanız güneş çarpmış olabilir ve tedavisi için uzman hekimlere başvurmanız gerekmektedir.
  • Güneş ışınları bazı insanlarda alerjik problemlere yol açabilir.
  • Güneşin zararları arsında, güneş altında fazla bir şekilde kalmanız ve güneş ışınlarına aşırı derece fazla maruz kalmanız cildinizin erkenden yaşlanmasına yol açabilir.

Hangi Saatler Arasında Güneşten Yararlanılabilir

Güneşin Yararları için güneş ışınlarından belirli saatler arasında yararlanmak sizler için daha iyi olacaktır. Çünkü güneş ışınları belirli saatler arasında sizlere zarar verebilir. Güneş ışınlarından yararlanabilmek için sabah ve akşam vakitlerini tercih etmeniz sağlığınız için önemlidir. Öğle vakitlerinde güneş ışınlarına maruz kalmak çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.

Saat 11’den önce güneş ışınlarından yararlanabilirsiniz. Saat 11 ila 16 arasında güneş altında kalarak güneşlenmenizi tavsiye etmeyiz ve sağlığınız için zararlı olabilir. İlkinde vakitlerinde saat 16’dan sonra güneş batana kadar güneş ışınlarından yararlanabilirsiniz. Güneş ışınlarından yararlanabileceğiniz saatler arasında gereğinden fazla güneş ışınına maruz kalmamaya özen göstermelisiniz. Güneşlenme sürelerinizde bol bol su tüketmeniz gerektiğini asla unutmamalısınız.

Güneşten Korunmak İçin Neler Yapılabilir

güneşten korunma yollarıGüneş ışınlarının insan vücuduna yararlı olması, her zaman ve her şekilde güneş ışınlarından yararlanabileceğiniz anlamına gelmemektedir. Bu nedenle güneş altında yapacağınız aktiviteler, güneşlenmeler ya da işler esnasında güneş ışınlarından korunmanız gerekebilir. Korunmak içinde şu maddelere uygulayabilirsiniz.

  • Açık alanlarda yapılan aktiviteler esnasında gölge alanları tercih etmelisiniz.
  • Deniz, kum ve beton gibi zeminler güneş ışınlarını yansıttığından dolayı vücudunuzda güneş yanıkları oluşabilir. Bu nedenle bu zeminlerde vakit geçireceğiniz zamanlar geniş şemsiyeler kullanabilirsiniz.
  • Giydiğiniz giysilerin pamuklu, açık renkli, ince ve hafif olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Saat 11 ila 16 arasında güneş altında fazla durmaktan kaçınmalısınız.
  • Cildinizin güneş gören kısımlarına güneş kremi ya da koruyucu losyonlar sürebilirsiniz.
  • Yazın bulutlu havalarda bile öğle vakitlerinde güneş altın çok fazla vakit geçirmemenizi tavsiye ederiz. Çünkü ultraviyole ışınlar bulutlardan geçebilir ve bu şekilde sağlınızı etkileyebilirler.

Etiket yok!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir