“6284 sayılı kanun” ifadesi çeşitli basın yayın kuruluşları tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Peki bu kanunun amacı nedir ve şiddet mağdurları bu kanunun kapsamından nasıl faydalanabilmektedir? Aşağıda kısaca özetlediğimiz koruyucu nitelikli tedbir kararlarını kendiniz de gerekli başvuruları yaparak alabileceğiniz gibi, tavsiyemiz Ankara hukuk büroları tarafından profesyonel destek almanızdır.
6284 Sayılı Kanunun Amacı
6284 sayılı kanunun amacı, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlerin düzenlenmesidir.
Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır
Uzaklaştırma kararı, 6284 sayılı kanun içerisinde yer alan koruma ve önleme tedbirlerinden yalnızca biridir. Bu kararın nasıl alınabileceği bilgisi tek başına şiddet mağdurları için yeterli olmayıp, kanun sistematiği ve uygulama kuralları birlikte değerlendirilmelidir. Bu nedenle eğer mümkünse Ankara boşanma avukatı hukuki yardımından faydalanılması gerekmektedir.
6284 sayılı Kanunda yer alan Koruyucu Tedbir Kararları
Koruyucu tedbir kararları, mülki amir(illerde vali, ilçelerde kaymakam) veya hakim tarafından verilebilecek kararlardır, bu nedenle aşağıda iki ayrı başlıkta incelenmektedir:
- Mülki Amir Tarafından Verilebilecek Koruyucu Tedbir Kararları
Mülki amir yani illerde vali, ilçelerde kaymakam tarafından verilebilecek olan koruma tedbirleri, kanunda sayıldığı haliyle şunlardır:
- Şiddet mağdurunun kendisine ve gerekiyorsa beraberindeki çocuklara, bulunduğu yerde veya başka bir yerde uygun barınma yeri sağlanması.
- Diğer kanunlar kapsamında yapılacak yardımlar saklı kalmak üzere, şiddet mağduru kimseye geçici maddi yardım yapılması.
- Psikolojik, meslekî, hukukî ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmesi.
- Hayatî tehlikesinin bulunması hâlinde, ilgilinin talebi üzerine veya resen geçici koruma altına alınması.
- Gerekli olması hâlinde, korunan kişinin çocukları varsa çalışma yaşamına katılımını desteklemek üzere dört ay, kişinin çalışması hâlinde ise iki aylık süre ile sınırlı olmak kaydıyla, on altı yaşından büyükler için her yıl belirlenen aylık net asgari ücret tutarının yarısını geçmemek ve belgelendirilmek kaydıyla Bakanlık bütçesinin ilgili tertibinden karşılanmak suretiyle kreş imkânının sağlanması.
- Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde 1. ve 4. maddede yer alan, şiddet mağduruna uygun barınma yeri sağlanması ve şiddet mağdurunun geçici koruma altına alınması tedbirleri, ilgili kolluk amirlerince de alınabilir. Kolluk amiri evrakı en geç kararın alındığı tarihi takip eden ilk işgünü içinde mülkî amirin onayına sunar. Mülkî amir tarafından 48(kırk sekiz) saat içinde onaylanmayan tedbirler kendiliğinden kalkar.
- Hakim Tarafından Verilebilecek Koruyucu Tedbir Kararları
6284 sayılı kanun kapsamında korunan kişilerle ilgili olarak aşağıdaki koruyucu tedbirlerden birine, birkaçına veya uygun görülecek benzer tedbirlere hâkim tarafından karar verilebilir:
- İşyerinin değiştirilmesi.
- Kişinin evli olması hâlinde müşterek yerleşim yerinden ayrı yerleşim yeri belirlenmesi.
- 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanunundaki şartların varlığı hâlinde ve korunan kişinin talebi üzerine tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulması.
- Korunan kişi bakımından hayatî tehlikenin bulunması ve bu tehlikenin önlenmesi için diğer tedbirlerin yeterli olmayacağının anlaşılması hâlinde ve ilgilinin aydınlatılmış rızasına dayalı olarak 27/12/2007 tarihli ve 5726 sayılı Tanık Koruma Kanunu hükümlerine göre kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerinin değiştirilmesi.