Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2022 10:56 Kategori: Güncel

Canonical URL Nedir? Canonical Etiketi Nasıl Kullanılır?

Web sitelerin paylaşılan sayfaların sayısı arttıkça içeriklerin tekrarlanması gibi bir riskle karşı karşıya kalınabilir. Web sitesinde benzer sayfalar bulunması ve genel sayfalar bazında belirli bir anahtar kelime özelinde sıralamalarda yer alınması halinde arama motoru botları trafiği hangi URL’e yönlendirmeleri gerektiği konusunda karar veremez.

Canonical URL Nedir? Canonical Etiketi Nasıl Kullanılır?

Bu durumda Canonical URL etiketinin kullanılması ve arama motoru botlarına trafiği hangi URL’e yönlendirmeleri gerektiğinin bildirilmesi gerekir. Ziyaretçilerin görmesi istenilen sayfanın Canonical etiketi ile bildirilmesi SEO çalışmalarının bir parçasıdır. Atalay Sidar ve uzman Simur Digital ekibi müşterilerine Canonical etiketi de dahil olmak üzere tüm SEO süreçlerinde kusursuz stratejiler belirler ve uygular.

Her şeyden ilk sen haberdar ol!

Mail listesine kayıt ol, yeni içeriklerden hemen haberdar ol!.

Canonical etiketi diğer bir deyişle Canonical tag’i web sayfaları içerisinde yer alan benzer sayfalar arasından yalnızca birinin öne çıkarılması amacıyla kullanılır. Canonical URL tekrarlayan içerik sorununu önlemenin en hızlı, en etkili ve en çok tercih edilen yöntemidir. Web sitesinde bir ya da birden fazla içerik olduğu durumlarda siteye en uygun olan ana içeriğin belirlenmesi, ve Canonical URL kullanılarak diğer içeriklerin bu içeriğe yönlendirilmesi gerekir.

WordPress alt yapısı kullanılan web sitelerinde Canonical etiketi kullanılması gereken istekler Yoast Plugin eklentisiyle otomatik olarak gerçekleştirilir. Bunun için eklenti indirilmesi ve kurulması gerekir. Daha sonra belirli sayfalar ya da içerikler için Canonical URL oluşturulur. Düzenle kısmına tıklanarak eklentinin en altından Yoast ayarları yönlendirmesiyle işlem tamamlanmış olur.

URL adreslerine ilişkin en küçük bir hata dahi yapılsa arama motorları sayfayı ayrı bir sayfa olarak algılamaya başlar. Bu yüzden web siteleri için yinelenen ve kopya görünme riski bulunan içerikleri engellemek için Canonical URL kullanılmalıdır. Bu tür durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Web sayfalarının farklı şekilde yazılmış varyasyonlarına sahip olmak,
  • Herhangi bir sayfa için www olan ve olmayan versiyonlara sahip olmak,
  • Web sitesinin genelinde herhangi bir sayfanın AMP ya da AMP dışı varyasyonlarına sahip olmak,
  • URL’in default versiyonlarında da aynı içeriğe sahip olmak,
  • Aynı içeriği büyük ve küçük harflerle belirtmek,
  • Aynı içeriğe farklı etiketler ve kategoriler üzerinden erişebiliyor olmak,
  • Site genelinde parametreli URL çeşitlerininin yer alması,
  • Web sitesine ait mobil arayüzün farklı URL’e ve subdomain’e sahip olması.

Canonical URL Nasıl Kullanılır?

Canonical etiketinin her zaman için belirli bir sayfanın HTML kodlarının olduğu alanın en üst sırasında bulunması gerekir. Meta Description, başlık etiketi ve robot etiketlerinin bulunduğu yer ile Canonical etiketinin olduğu aynı bölümü kapsar. Hazırlanan Canonical URL’in aynı sayfa ile Canonicalleştirilecek alan adlarının her bitin yerleştirilmesi gerekir.

Tercih edilen URL’in ayarlanması için;

  • Canonical olmayan URL’ler için 301 yönlendirmesi kullanılabilir.
  • Aynı içerik sayfaları için belirlenmiş olan URL site haritasına eklenebilir.
  • rel=“canonical” elementi kullanılarak istenilen URL saptanabilir.
  • Google Search Console’da tercih edilen URL belirlenebilir.
  • Canonical link için HTTP yerine HTTPs kullanılabilir.
  • HTTP başlık alanında kullanılması için Canonical link belirlenebilir.

Canonical URL Kullanırken Bu Noktalara Dikkat

Canonical kullanımı sırasında çoklu Canonical URL kullanmak yerine tek Canonical URL kullanılmalıdır. Canonical URL etiketleri mutlaka <head> ile </head> arasında bulunmalıdır.  Bunun nedeni arama motoru botlarının bu iki etiket dışında kalan meta etiketlerini görmesi mümkün değildir.

Canonical etiketi kullanımında, indekslenmesine izin verilmeyen sayfaların site haritası içinde olmadığı unutulmamalıdır. Aksi takdirde arama motoru botlarına önce sayfaların taranması izni verilmiş sonra da orijinali belirlenmiş sayfanın taranmasına izin verilmemiş olacaktır.

Canonical URL kullanılırken arama motorlarının en iyi URL’yi tanımlamak için kendi yöntemlerini kullandığı ve belirli kriterleri olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Arama motoru botları küçük ve büyük harfli alan adlarını farklı olarak algılamakta olduğundan öncelikle server üzerinde küçük harfli URL’lerin kullanılmasına özen gösterilmeli ve Canonical URL için yine küçük harflerin kullanımı tercih edilmelidir.

Canonical URL için tercih edilen bağlantı öğesinin dolaylı yollar içerdiğinden ve direkt olarak verildiğinden emin olunmalıdır. Web sayfası özelinde birden fazla Canonical URL bulunduğu durumlarda arama motoru botları her iki URL’i de görmeyecektir. Bu durumda birden fazla rel=”canonical” etiketi yerine doğrudan sayfaya özel bir  Canonical URL kullanılması gerekliliği göz ardı edilmemelidir.

Web sitesinde SSL kullanılmaya başlandıktan sonra SSL olmayan URL’ler kaldıysa bunların düzeltilmesi ihmal edilmemelidir.. Aksi takdirde arama motoru botları açısından karışık bir durumla karşılaşılması riski vardır. Canonical etiketi için 404 durum kodu ayarlaması yapılması “noindex” ile aynı etkiyi sağladığı için arama motorları sayfanın default etkisini göremez ve tarayamaz.

Sayfalama sistemindeki tüm sayfaların ilk sayfaya yönlendirilmemesi gerekmez ve bunun için kendinden referanslı etiketler kullanılabilir. Bu durumda Canonical etiketine ek olarak next/prev komutları kullanılması gerekir. Belirli bir sayfa için birden fazla Canonical URL etiketi kullanımından uzak durulmalıdır. Bu tarz bir etiketleme yapmak arama motorlarının hiçbir etiketi dikkate almamasına, tarama ve indeksleme yapamamasına yol açabilmektedir.

 

Etiket yok!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir