Güncelleme Tarihi: 7 Ağustos 2022 22:05 Kategori: Kültür Sanat

Edebiyatta Adını Sıkça Duyduğumuz Kişileştirme Nedir?

Edebiyatta Adını Sıkça Duyduğumuz Kişileştirme Nedir?

Kişileştirme nedir sorusunun cevabı oldukça merak edilmektedir. Kişileştirme bir söz sanatıdır. Edebiyatın birçok alanında farklı tekniklerde söz sanatları kullanılmaktadır. Türk Dili ve Edebiyatı dersinde ve sınavlarda da sıkça isimlerini duyduğumuz bu söz sanatlarının belli amaçları vardır. Hem edebiyatı güçlendirmek için hem de verilmek istenen mesajı farklı yollarla anlatmak için tercih edilmektedir.

Her şeyden ilk sen haberdar ol!

Mail listesine kayıt ol, yeni içeriklerden hemen haberdar ol!.

Edebiyatta Adını Sıkça Duyduğumuz Kişileştirme Nedir?

Kişileştirme sanatı da kullanılan tekniklerden biridir. Masaldan hikayeye, destandan öyküye, romandan manzum eserlere kadar edebiyatın her alanında karşımıza çıkmaktadır. Söz sanatı olarak bildiğimiz kişileştirme sanatı nedir? Gelin hep birlikte inceleyelim.

Kişileştirme Nedir?

Kişileştirme farklı dillerde karşılığı ve anlamı olan bir söz sanatıdır. Hem Osmanlıcada hem Türkçede hem de İngilizcede karşımıza çıkan bu söz sanatı bizi her halükarda aynı noktaya ulaştırmaktadır. Kişileştirme örnekleri oldukça fazladır. Örneklere geçmeden önce kişileştirmenin tanımını yapalım.

Kişileştirme ne demek? Kişileştirme mecazi bir aktarım yöntemidir. Mecaz yolu ile insanlara ait olan özellikleri insan dışında olan varlık, nesne ve materyallere aktarılmasıdır. Düşünme ve duygulanma gibi hisler bu şekilde aktarılır. Kişileştirme için konuşma sanatı da diyebiliriz. Çünkü çoğu zaman tek başına kullanmak yerine intak sanatı ile birlikte kullanılır.

Edebiyatta Adını Sıkça Duyduğumuz Kişileştirme Nedir?

İntak sanatı konuşma sanatı olarak bilinir. Cansız varlıklar bu yolla kişileştirilmiş olur. Çünkü insanları diğer varlıklardan ayıran en önemli özellik insanların konuşabiliyor olmasıdır. Bu yüzden bu iki sanatın birbirinden ayrı olarak düşünülmesi çok mümkün değildir

Farklı İsimlerle de Bildiğimiz Kişileştirme Diğer Adı Nedir?

Edebiyat sorularında ya da paragraflarda kişileştirme farklı bir isimle de karşımıza çıkar. Kişileştirme diğer adı nedir? Kişileştirmenin diğer adı Teşhistir. Karşımıza eğer bu iki isimden herhangi biri çıkarsa bizim için aynı anlama geldiğini bilmemiz bu alanda işimizi kolaylaştıracaktır.

Bazen kişileştirme benzetme ile karıştırılabilir ancak bu ikisi birbirinden farklıdır. Bu sanat isminden de anlaşılacağı üzere insan olmayan bir durum üzerine insani özellikler verilmesidir. Benzetme sanatı kişileştirmenin bir üst basamağı olarak düşünülebilir. Benzetme kişileştirmeden daha kapsamlıdır.

Edebiyatta Adını Sıkça Duyduğumuz Kişileştirme Nedir?

Örnek verecek olursak ‘’Babam aslan gibi kükredi.’’ derken baba burada aslana benzetilmiştir. Ancak kişileştirmede bu mümkün değildir. Çünkü orada sadece insanlara benzetilme söz konusudur.

Kişileştirme Nedir? Kişileştirme Örnekleri Nelerdir?

Kişileştirme aslında oldukça basit bir tanım içerisinde kolayca anlaşılabilmektedir. Kişileştirme nedir? sorusunu cevapladık. Şimdi kişileştirme örnekleri nelerdir? Bunları inceleyelim ve durumu daha çok pekiştirelim.

Kişileştirme Nedir 5 Örnek

1. Gül nazlıdır bu nazı bir tek bülbül çeker.
Gülün naz yapması ve bu nazı bülbülün çekmesi insanlara ait özelliklerin insan dışı varlıklara aktarılmasıdır.

2. Ağlayan gülleri gören güneş onlarla konuşmak için yanına yavaşça yaklaştı.
Güllerin ağlaması ve güneşin konuşması teşhistir.

Edebiyatta Adını Sıkça Duyduğumuz Kişileştirme Nedir?

3. Annemin odasındaki duvarlarda küsmüştü ona artık onlarda konuşmuyordu.
Duvarların konuşmaması ve küsmesi teşhistir.

4. Toprak bütün hatalarımı biliyordu buna rağmen en çok o koruyordu beni. Toprağın hata bilmesi ve bir insanı koruması teşhistir.

5. Dağlar önümde durdu rüzgar yol vermedi ona sevdiğime gidemedim.
Rüzgarın yol vermesi ve dağların önünde durması teşhistir.

Edebiyatta en çok benzetme sanatı şiirlerde karşımıza çıkmaktadır. Çünkü edebi eserlerde duygular daha çok şiirlerde kullanılmaktadır. Divanlarda eski dönem şiirlerinden sıklıkla bu mecazi yöntemi görürüz. Kişileştirme nedir? dedik. Şimdi örnekleri incelemelere devam edelim.

Edebiyatta Adını Sıkça Duyduğumuz Kişileştirme Nedir?

1. Bugün masam ben ve bardağım oturup konuştuk. Onlar anlattı ben dinledim. Ne anlattılarsa hepsini kendimden bildim.
Yukarıdaki örnekte masa ve bardağa oturup konuşma ve anlatmak gibi insana dair özellikler atfedilmiştir.

2. Denizler sözüm geçmez size
Anlatın onu ne kadar sevdiğimi o yâre
Burada ise denizlere anlatmak özelliği verilmiştir.

Söz sanatlarından biri olan kişileştirmenin bir diğer ismi teşhis sanatıdır. Bu sanatta insana ait özellikleri insan gibi, insan dışındaki varlıklara insanmış gibi aktarmaktır. Konuyla ilgili Örnek cümleler kişileştirme cümleleri olarak sizlere sunulmuştur. Divan edebiyatından bu tarz örneklere çokça rastlanılmaktadır.

Edebiyat Dünyasında Kişileştirme Sanatı Nedir?

Edebiyat dünyasında kişileştirme sanatı nedir? Kişileştirme sanatı edebiyat dünyasında benzetmeden sonra en çok kullanılan mecazi tekniklerden birisidir. Paragraf sorularında sıka tercih edilmektedir. Buna rağmen çoğu kişi rahatlıkla bu soruları cevaplayabilmektedir. Örnekleri yeteri kadar inceledikten sonra bu tekniğe olan bakış açımız daha anlaşılır olacaktır.

Kişileştirme nedir? Başka hangi isim ile karşımıza çıkmaktadır ve kişileştirme ile ilgili nasıl örnekler vardır? bunların tamamından bahsettik. Özellikle karşımıza çıkan sorularda benzetme ile karıştırılmaması gerekmektedir. Bunun en kolay ayrımı ise benzetmenin daha geniş kapsamlı ele alındığı ancak kişileştirmede varlıklara sadece insani özellikler verilmesi gerektiği bilinmelidir.

Etiket yok!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir