Pankreas tümörleri, kadın ve erkeklerde kansere bağlı hastalıklar arasında dördüncü ölüm nedenidir. Pankreas kanserinin erken evrelerinde tümörle tanı konan bireylerin beş yıllık tam iyileşme süresi içinde % 85 şansı vardır, diğer taraftan daha sonraki evrelerde hastalıklar ile teşhis edilen bireylerin iyileşme şansı % 3’tür.
Pankreas kanserini teşhis etmek zor olabilir ve kolayca fark edilmeden ilerleyebilir. Oldukça sinsi ilerleyen bu kanser türü, fark edildiğinde çok geç olabilir. Pankreas kanseri belirtileri ve semptomlarının fark edilmemesi veya fark edilmemesi durumunda ihmal edilebilirse sessiz bir katil olabilir. Günlük hayatınıza devam ederken dikkatli olmanız için kolay ve yaygın olarak kullanılan endikasyonların bir listesini çıkardık. İşte pankreas kanseri ile ilişkili olabilecek belirtiler…
SARILIK
Sarılık, cilt ve gözler sarı bir ton geliştirmeye başladığında, çok sayıda hastalıkla ilişkili bir semptomdur, vücudunuz bazı tıbbi yardım için ağlıyor olabilir. Sarılık, pankreas malignitesine bağlı olmamasından daha sık görülür. Her şey aşırı bilirubinle ilgili. Beynin karaciğerden aşırı safra salınımını engelleyen tümör nedeniyle, bilirubin vücutta biriktiğinde, işlenmiş bilirubini (safra) safra kanalından dışarı alamaz, ardından gözler ve cilt sarı renkte olur. Sarılık, pankreastaki büyüme karaciğere yayıldığı zaman daha da kötüleşir, bu nedenle sarılık, pankreas kanseri erken ve geç evrelerinde hastalarda görülebilir.
KOYU İDRAR
Donuk renkli idrar ayrıca vücuttaki aşırı safradan kaynaklanır ve bir tümörün pankreasınızda büyüdüğünü gösteren açık işaretlerden biridir. İdrarınız koyu renge dönmeye başladığında, pankreasınızda büyüyen bir tümörün normal idrarla atılma ihtimaline karşı daha yüksektir. Uzmanınıza en kısa zamanda danışmanız önemlidir.
YAĞLI DIŞKI
Bu vücudunuzda, özellikle pankreasta bir tümör olduğunu gösteren en açık göstergelerden biridir. Tümör, safra kanalını bloke ettiği noktaya geldiğinde, gıda üzerinde çalışması ve vücuttaki yağ maddelerini işlemesi gereken safra, istenen reaksiyon noktasına ulaşmaz, bu nedenle yağ maddeleri ve diğer maddeler, formda ortaya çıkar.
PİGMENTLİ DIŞKI
Dışkının yağlı olmasının yanı sıra pankreas kanseri olabileceğinizin bir başka belirtisi de dışkıdaki pigmentasyondur. Pankreas suyu ve sindirim sistemine ulaşması gereken safra bloke edilir ve bu nedenle dışkıda sona erer.
CİLT AĞIRLAŞMASI
Çok geç olmadan hayatınızı kurtarabilecek bir diğer işaret, sarı cildin yanı sıra cildin tahrişidir. Eğer cilt sarı bir renkte ve daha önce görülmemiş tahrişler ortaya çıkmaya başladı ise bir uzmana ziyaret zamanı gelmiş demektir. Tahrişler, vücudun belirli noktalarında bir küme gibi görülebilir veya tüm vücudunuza dağılmış olabilir. Tahriş, aşırı bilirubin, vücutta yetersiz sindirim katalizörleri ve düşük metabolizma hızı gibi birkaç faktör nedeniyle ortaya çıkar.
Dikkat! Burada yazdıklarımız tamamen bilgi amaçlıdır veya herhangi bir top bir dayanağı bulunmamaktadır. Yukarıdaki belirtilerden biri ya da birkaçı sizde olması durumunda en kısa sürede bir uzman yardımı almanızda fayda vardır. Unutmayın erken teşhis hayat kurtarır!
Referanslar: hhdresearch.org