Güncelleme Tarihi: 29 Mart 2019 17:29 Kategori: Sağlık

Düşük Tansiyonu Yükseltmek İçin İpuçları

Düşük tansiyonun herkesin hayatında bir dönemde yaşadığı sağlık sorunlarından biridir. Ancak düşük tansiyonun başka hastalıkların habercisi olabileceği unutulmamalıdır. İşte düşük tansiyon nedenleri ve yapılması gerekenler…

Düşük Tansiyonu Yükseltmek İçin İpuçları

Kan basıncı hakkında konuştuğumuzda, arter duvarlarında akan kanın uyguladığı kuvveti kastediyoruz. Kan basıncınız çok yüksek veya çok düşükse, sağlığınızı ciddi şekilde tehdit edebilir. Bu basıncı ölçmek için iki değer dikkate alınmalıdır: sistolik değer ve diastolik değer. Normal kan basıncı, 100 ila 129 mmHg’lik bir sistolik değer ile 60 ila 84 mm Hg’lik bir diastolik değer arasında salınacaktır. Bu seviyelerin altındaki basınç değerleri düşük olarak kabul edilir ve sorunlu olabilir. Düşük tansiyonu iki ana yolla artırabilirsiniz: Düşük tansiyonun altında yatan nedenini tedavi etmek ve yaşam tarzı alışkanlıklarını değiştirmek. Eğer düşük tansiyon sorununuz varsa mutlaka bir uzman görüşü almalısınız. Düşük tansiyonu yükseltmek için uygulayabileceğiniz ipuçları ise yazımızda…

Her şeyden ilk sen haberdar ol!

Mail listesine kayıt ol, yeni içeriklerden hemen haberdar ol!.

DÜŞÜK TANSİYON (HİPOTANSİYON) NEDİR?

Hipotansiyon olarak da bilinen düşük kan basıncı, izole edilmiş bir olay veya durum olarak ortaya çıkabilir. Düşük tansiyonun nedenlerinden bazılarına baktığımızda, bu durumu daha iyi anlayacaksınız. Bazı insanlar kan basıncını düşürür, kan basıncını düzenli tutarlar ve düzenli olarak birçok soruna neden olmaz. Bazıları için, bu geçici bir durum olabilirken, bazıları için düşük tansiyon, altta yatan bir durumun veya hastalığın belirtisidir. Bu, hipotansiyon belirtilerinin izlenmesi çok önemli hale geldiğinde, bu temel koşulların ele alınması gerekebilir.

Basınç okumalarının düşmesinin bazı nedenleri arasında belirli ilaçların alınması, kemoterapi gibi tedaviler, anemi gibi hastalıklar, viral enfeksiyonlar veya geçmiş hastalıklardan kaynaklanan spesifik sağlık koşulları bulunur. Bu nedenle, kan basıncında bir düşüş yaşarsanız, her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için bir doktora danışmalısınız.

Geçici düşük tansiyon ile kalıcı bir durum arasındaki farkları belirlemek önemlidir. Doktora gidiyorsanız veya evde bir tansiyon okuyucusu varsa, bunu düzenli olarak takip edebilirsiniz. Eğer belli bir ilaç kullanıyorsanız, hamileliğin başlangıcındaysanız ya da yakın zamanda bir miktar kan kaybettiyseniz, bunlar kan basıncı ölçümlerinizi etkileyebilir. Ama merak etmeyin bu durum geçici olacaktır.

DÜŞÜK TANSİYON BELİRTİLERİ NELERDİR?

Düşük tansiyon çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Dereceleri değişebilir, ancak başka bir sorunun da habercisi olabilirler. Bu nedenle profesyonel tıbbi tavsiye almanın yanı sıra dikkat etmeniz de önemlidir. Düşük tansiyon belirtileri şunlardır:

  • Yorgunluk
  • Baş dönmesi
  • Bayılacak gibi hissetme
  • Mide bulantısı
  • Bulanık görme
  • Azaltılmış konsantrasyon
  • Pallid ten rengi

Muhtemelen düşük tansiyonu nasıl yükselteceğinizi merak ediyorsunuzdur. Çünkü her insan mutlaka bir düşüş yaşar. Bu kan basıncı düşüşü kalp problemlerinden kaynaklanıyorsa, kalbinizin atışını yoğun olarak hissedebilirsiniz. Ancak, iç kanama gibi bir şeyden dolayı basınç düşerse, dışkıda kan gibi farklı semptomlar göreceksiniz. Bir enfeksiyon nedeniyle, 38 derecenin üzerinde yüksek ateş oluşabilir. Kan basıncınız düşükse diğer semptomlara dikkat etmeli ve mümkün olan en kısa sürede doktorunuza danışmalısınız.

DÜŞÜK TANSİYON NASIL YÜKSELTİLİR?

Düşük tansiyon yükseltmek için ilk ipucu, önce soruna neyin sebep olduğunu tespit etmektir. Bu, sadece doktor tarafından yalnızca belli başlı hastalıkları veya altta yatan koşulları belirleyemeyeceği, ancak tedavinin en etkili yolunu öğrenmek için yapılması gereken bir şeydir. Bu nedenle önce sebebi belirlemek için doktora başvurmak gerekir.

Ancak, düşük kan basıncını yükseltmek, kan basıncını düşürebilecek bazı eylemleri durdurmakla da ilgilidir. Bu nedenle, bir uzman tanıyı onaylayana kadar sağlıklı bir tansiyon seviyesinin korunmasına yardımcı olacak bazı genel önerilerimiz var. O zamana kadar semptomlara dikkat etmek ve acil servise ihtiyacınız olmadığından emin olmak önemlidir.

Orta vücut sıcaklığı

Sizi kan basıncında düşmeye eğilimli kılan bir durum varsa, aşırı sıcak ortamlardan uzak durmanız gerekir. Bunun nedeni, vücut sıcaklığındaki değişikliklerin, özellikle yaşlılarda ve savunmasız olanlarda, tansiyonunuzu olumsuz yönde etkilemesidir. Bu tip senaryo kan basıncındaki düşüşleri tercih ettiğinden sıcak banyo yapmayın veya saunaya gitmeyin.

Sıcak mevsimlerde, evinizi optimum sıcaklıkta tutmak önemlidir, bu nedenle yaz aylarında evinizi serin tutmakta yarar var. Ayrıca, bulunduğunuz yerde bir ısı dalgası yaşıyorsanız, bunun tansiyonunuzu etkileyebileceğini unutmayın, bu yüzden soğuk kalarak önleyici tedbirler alın.

Su İçin

Dehidrasyon sadece kan basıncınızı etkilemez, aynı zamanda çok fazla susuz kalmak ölüme bile neden olabilir. Genel sağlığınızı ve sıhhatinizi korumak, yeterli hidrasyona bağlıdır. Dehidrasyon kan basıncında önemli bir düşüşe neden olabilir, bu nedenle yeterli miktarda su içmek gerekir. Bu, meyve ve sebzelerden gelen sıvılar dahil, günde 2 ila 3 litre arası anlamına gelir.

Eğer mide bulantısı hissetmiyorsanız ya da hafif bir baş dönmesi hissediyorsanız, su kaybı olabilir ve kan basıncınızı yükseltmek ikincil ihtiyaçtır. Yeterli hidrasyon ve kan basıncı arasındaki bağlantı tam olarak bilinmez, ancak son çalışmalar sadece kan basıncı için değil, dayanıklılık, beyin fonksiyonu ve hatta kilo kaybı için önemini göstermiştir.

Depresanlardan kaçının

Alkol gibi depresanlar tansiyonunuzu büyük ölçüde etkileyebilir. Alkol, kan basıncını düşürerek hipotermi gibi durumlara duyarlı hale getirir. Alkol ayrıca stres seviyenizi de etkileyebilir. Etkileri altındayken sizi sakinleştirse de, ertesi gün, kan basıncı sorunlarına daha yatkın olursunuz ve özellikle stres ve endişe söz konusu olduğunda, kötü alışkanlıklar döngüsüne girebilirsiniz . Alkolün kan basıncı seviyelerimiz üzerindeki etkisi sadece hipotansiyona yol açmaz, aynı zamanda inme, kardiyomiyopati ve aritmi riskini arttırır.

Depresan almak yerine, kahve ve kahve gibi kafeinli içecekler içerek tansiyonunuzu orta derecede artırabilirsiniz. Ancak, çok fazla kafein alımı kan basıncınızı hızla artırabilir ve özellikle endişeli iseniz sizin için iyi olmayabilir. Bunun düşük kan basıncını yükseltmek için kısa vadeli bir çözüm olduğunu ve olumsuz etkiler hissediyorsanız devam etmemesi gerektiğini unutmayın.

Tansiyon yükseltici yiyecekler

Kan basıncınızın durumunu iyileştirmek için meyve ve sebze alımını artırmak önemlidir. Bu besinler yararlı besin maddeleri ve vitaminler içerir, fakat aynı zamanda sulu kalmanıza yardımcı olur. Kan basıncınız anemi gibi demir eksikliği nedeniyle düşmüşse, yağsız kırmızı et, mercimek, nohut ve fasulye gibi baklagil alımını artırmalısınız.

Zencefil kan dolaşımını desteklediği için hipotansiyonu iyileştirmede büyük bir müttefiktir. Bir parça taze zencefil alın, rendeleyin ve biraz suya koyun. Birkaç dakika kaynamaya bırakın ve için. Düşük tansiyonunuz varsa, bu ilacı günde iki kez alabilirsiniz. Ayrıca farklı yemeklere zencefil eklemek kan basıncını artırmanın yanı sıra lezzetli olmalarını da sağlar.

Çok fazla sodyum tansiyonunuz üzerinde zararlı bir etkiye sahip olsa da, düşük olduğunda yükselmesine yardımcı olabilir. Yer fıstığı veya cips gibi tuzlu atıştırmalık yiyecekler yemek tansiyon seviyelerinde hızlı bir artış sağlar. Düşük tansiyonu yükseltmenin yollarından biri sodyum seviyenizi sağlıklı tuzlarla yükseltmenize yardımcı olacak izotonik bir içecek içmektir. Ancak, çok fazla içmemeye dikkat edin, aksi takdirde tansiyonunuzu sağlıksız seviyelere yükseltebilir.

Not: Bu öneriler ve ev yapımı çareler kan basıncındaki düşmelerden kaçınmanıza ve dolaşımınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir. Ancak hiçbiri doktor tavsiyesi yerine geçmez. Düşük tansiyonunuzun ardındaki doğru nedenleri tespit etmek için bir doktora danışın, bu sorununuzla ilgili olarak size en iyi şekilde yardımcı olacaktır. Ayrıca, bunun daha agresif bir tedavi veya yaşam tarzı değişiklikleri gerektiren temel bir durum olup olmadığı da bu şekilde anlaşılabilir. .

DOKTORA NE ZAMAN GİDİLMELİDİR?

Altta yatan nedenini bulmak için doktora gitmekte fayda vardır. Özellikle şu belirtiler varsa, kesinlikle geç kalmayın;

  • Tıbbi analizler sırasında ciddi düşük tansiyon ölçümleriniz varsa
  • Genellikle bulantı ve baş dönmesi hissederseniz.

Not: Bu makale sadece bilgi amaçlı olup, herhangi bir tıbbi tedavi önerme veya tanı koyma yetkisi yoktur. Herhangi bir rahatsızlık durumunuz varsa size doktorunuzu ziyaret etmeyi öneriyoruz.

İPUÇLARI

Düşük kan basıncı kronik bir durum olabilir, bu durumda sıcak ortamlardan kaçınmak, bol su içmek ve zencefil ya da ginseng gibi bitkileri arter basıncını iyileştirdikleri için sık sık almak önemlidir.

Tansiyonunuz düşükse büyük ağırlıkları kaldırmadığınızdan ve uzun süre ayakta durmaktan kaçındığınızdan emin olun.

Etiket yok!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir