Metabolizmanın Hızlı Çalışıp Çalışmadığını Anlamak İçin İpuçları

Yavaş metabolizma nedeniyle kilo sorunu yaşayan insanların yanı sıra uzun metabolizma nedeniyle de birçok sağlık sorunu yaşayan insan var. Peki, hızlı Metabolizma nedir? Hızlı metabolizma neden sakıncalıdır? İşte merak ettiğiniz soruların yanıtları...

Metabolizmanın Hızlı Çalışıp Çalışmadığını Anlamak İçin İpuçları

Metabolizma, yaşamı sürdürmek için insan vücudunda meydana gelen kimyasal süreçleri ifade eder. Bu işlemler, diğer şeylerin yanı sıra, günlük enerji gereksinimlerinizi karşılamak için kalorilerin parçalanmasından sorumludur. Bu nedenle, metabolizma kolayca kilo almanızı ve vermenizi belirlemede önemli bir rol oynar.

Aşırı kilolu insanlar için daha hızlı bir metabolizma kalorileri daha hızlı parçalamalarına ve kilo vermelerine yol açabilir. Bu yüzden çoğu insan hızlı bir metabolizmanın iyi bir şey olduğuna inanıyor. Ancak, sağlıklı bir kilo ne çok ağır ne de çok hafif olmaktır. Hızlı metabolizması olan insanlar, birkaç sağlık problemi riski altındadır.

Bugün sizlere hızlı bir metabolizmanız olup olmadığını, nedenlerini ve onu yavaşlatma yollarını anlatacağız.

HIZLI BİR METABOLİZMANIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hızlı bir metabolizmanız olup olmadığını söylemenin en kolay yolu en yaygın semptomları kontrol etmektir. Ancak, bu hızlı bir metabolizmaya sahip olan herkesin bu listedeki her öğeyi gösterdiği anlamına gelmez. Kesin olarak bilmenin yolu bir doktora danışmaktır. Size kan testi yapılır ve metabolizma hızınız doğru bir şekilde ölçülür.

Bunun sizde olup olmadığını merak ediyorsanız, hızlı metabolizma semptomları şunları içerir:

Kilolu olma:

Beden Kitle İndeksi (BMI), bir kişinin bir metabolizma hızı ile kişinin boy, yaş ve vücut yapısı gereği, istenen değerden daha düşüktür. Obezite gibi yavaş metabolizma ile ilgili problemleri sıklıkla tartışıyoruz. İnce kalmak için toplumsal baskı, çoğu insanın sıska olmanın sağlıklı olmak anlamına geldiğini düşündüğü anlamına gelir. Bununla birlikte, hızlı metabolizmaya sahip kilolu bir kişi düşük bağışıklık, büyüme sorunları, kemik ve eklem sorunları ve anemi riski altında olabilir.

Yüksek bazal vücut sıcaklığı:

Bazal vücut sıcaklığı, dinlenme sırasında ulaşılan en düşük vücut sıcaklığıdır. Hızlı metabolizması olan biri bazal vücut ısısı yüksek olduğu için her zaman terli ve sıcak hisseder. Vücut ısısı veya dış hava sıcaklığı düştüğünde, metabolizma yavaşlama eğilimindedir. Bu bir aşırı basitleştirmedir, ancak sık sık hızlı bir metabolizmaya sahip birinin kalorileri daha hızlı yaktığını söylüyoruz. Bu, hızlı metabolizma ile sıcaklığın daha yüksek olduğunu görmemize yardımcı olabilir.

Aç olmak:

Hızlı metabolizması olan bir insan, her gün önerilen 5 öğün yemek olsa bile, her zaman aç hissetme olasılığı yüksektir. Bazen yemek yedikten hemen sonra kendilerini aç hissedebilirler. Bu, metabolizmalarının en yüksek hızda olduğuna dair bir işarettir.

Düzensiz adet kanaması:

Ergenliğe giden genç kızlar adet döngülerinde sorun yaşayabilir. Döngüleri düzensiz olabilir veya geç başlayabilir. Bunun nedeni, hızlı metabolizmaya sahip kadınların normal adet döngüsünü başlatmak veya sürdürmek için her zaman gerekli miktarda vücut yağına sahip olmamasıdır. Daha ince görünebilirler ve çevrimlerden hemen önce ve sonra daha az enerji seviyelerine sahip olabilirler.

Ruh hali:

Hızlı metabolizmanız varsa ruh halinizi etkilemesi muhtemeldir. Hipertiroidi, metabolizmayı hızlandıran hormonların aşırı üretilmesine yol açar. 2012’den bir çalışma “hipertiroidizmin hem depresyon hem de endişe dahil olmak üzere geniş bir nöropsikiyatrik semptom yelpazesi ile ortaya çıktığını” göstermektedir. Tutarlı bir açlık hissi bile bir insanın kolayca doymadığı durumlarda huysuz hissetmesine neden olabilir.

Çok fazla idrara çıkmanız gerekir:

Metabolik oranın yüksek olması, vücudunuzun daha hızlı yiyecek işlemesi anlamına gelir. Bu, atık ürünlerin de yüksek oranda üretildiği anlamına gelir. Hızlı metabolizmaya sahip kişilerin sıklıkla bu sebepten ötürü diğerlerinden daha fazla idrara çıkmaları gerekir.

HİPERTİROİDİ NEDİR?

Hızlı bir metabolizmanın birkaç nedeni vardır. Bunlardan biri, tiroid bezinde aşırı tiroid hormon üretimi ile karakterize bir durum olan hipertiroidizmdir. Tiroid hormonu “metabolizma hızını, vücut ağırlığını ve kolesterol metabolizmasını doğrudan düzenler”. Bu, bu durumun ana sonuçlarından birinin tam olarak hızlı bir metabolizma olduğu anlamına gelir.

Henüz hipertiroidizm teşhisi konmadıysa, ancak sizin için geçerli olabileceğini düşünüyorsanız, aşağıdaki belirtilere dikkat edin:

  • Sık bağırsak hareketleri
  • Baş dönmesi, aşırı terleme ve halsizlik
  • Hızlı kalp atışı
  • Uyku problemi
  • Sık ruh hali değişiklikleri
  • Titreyen eller

Hipertiroidizm tedavisi genellikle ilaçların reçetelenmesini içerir. Bunlar, tirostatikleri (antitroid ilaçları için başka bir ad) içerir, ancak beta blokerleri de içerebilir. Daha sonra kalp ritmini düzenleyen ve tiroidle ilişkili anksiyete problemlerine yardımcı olabilecek bir ilaç vardır. Ancak, bu soruna yardımcı olmak için yaşam tarzı değişiklikleri de uygulanabilir. Diyet, insanların yaptığı en yaygın değişikliklerden biridir. Akut vakalarda cerrahi bir seçenektir. Genellikle tiroidin bir kısmının çıkarılmasını içerir, ancak her durumda önerilmez.

HIZLI BİR METABOLİZMAYI YAVAŞLATMA

Hızlı bir metabolizmanız varsa, işlemi yavaşlatmak isteyebilirsiniz. Bunun nedeni, hızlı metabolizma ile nasıl kilo alınacağını bilmek ve ideal aralığınız dahilinde kalmak istemenizdir. Kilo alırken, ilgili sorunları önlemeye yardımcı olabilirsiniz.

Doğru yiyin:

Yapabileceğiniz ilk şey, yiyecek seçimlerinizi akıllıca yapmaktır. Genelde olduğundan daha az 500 kalori tüketin. Bunu sağlıklı bir şekilde yapmak için, yavaşça metabolize olan ve fındık, et ve süt ürünleri gibi daha fazla kalorili yiyecekleri yemelisiniz. Metabolizmanızı yavaşlatmak ve normal sindirime yardımcı olmak için öğünlerinizi ara ara bol bol yediğinizden emin olun.

Yiyecekleri yedikten sonra rahatlayın:

Yiyeceklerinizi daha hızlı sindirmesine ve metabolizmanızın hızlanmasına neden olacağından, yemekten hemen sonra ağır iş yapmayın veya egzersiz yapmayın. Günde yarım saatten fazla egzersiz yapmayın ve yorucu etkinlikler yapmaktan kaçının. Ağır egzersiz rutinlerinde kalori yakmaktan kaçının ve bunun yerine daha yumuşak egzersiz yapmayı seçin.

Kas tonunuzu hızlı bir metabolizma ile koruyabilirsiniz, ancak yağ rezervlerinizi tamamen yakmak sağlıklı değildir.

Daha az uyumak:

Hızlı metabolizması olan biri her gün 6-7 saat derin uyku almalıdır. Biraz daha az uyku vücudunuzdaki kortizol seviyelerini yükseltir, böylece metabolizmanızı yavaşlatır ve vücudunuzda yağ depolar.

Kas kaybetmek:

Kas, istirahat kalp atış hızında yağdan daha fazla kalori yakar, bu nedenle bazı kasları kaybetmek metabolizmanızı yavaşlatabilir. Bunun sadece çok fazla kasınız varsa olduğunu bilmek önemlidir. Sağlıksız olmayın, ya da yağ koymaya çalışmayın. Bunlar başka sağlık sorunlarına yol açabilir. Egzersiz hala çok faydalı ve sağlık dengesi için gerekli.

HIZLI BİR METABOLİZMA VARSA NE YAPMALI?

Birçok insan doğal olarak düşük metabolizma hızına sahip olduklarından metabolizmasını hızlandırmak istemelerine rağmen, bu makalede aşırı hızlı olan ve sağlık sorunlarına neden olabilecek metabolizmalardan bahsettiğimizi bilmelisiniz.

Hızlı bir metabolizmanın semptomlarından ve yan etkilerinden herhangi birini yaşarsanız ve yavaşlatmak istiyorsanız, önce doktorunuza danışmanız önerilir. Metabolizmanızı doğru ve güvenli bir şekilde nasıl yavaşlatacağınızı bilmeniz için size diyet ve egzersiz hakkında gerekli bilgileri vereceklerdir.

Metabolizmayı yavaşlatmaya yardımcı olabilecek bazı hızlı metabolizma diyet tarifleri vardır. Bunlar arasında çok sayıda güveç ve makarna, fasulye, et, mercimek gibi daha ağır gıda maddeleri içeren yemekler ve çok daha fazlası var.

Bir yanıt yazın

Bügün: 10 October 2024