Prostat kanseri, artık 60 yaş üstü erkeklerde yaygın bir durum haline geldi. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi erken teşhis, iyi bir iyileşme prognozu elde etmek için temel olacaktır, bu nedenle bugün sizlere prostat kanserinin semptomlarının neler olduğunu ve bundan daha fazla muzdarip olma riski taşıyanları açıklıyoruz.
PROSTAT KANSERİ RİSKİNİ ARTTIRAN FAKTÖRLER
Prostat kanseri riskini artırabilecek birkaç faktör vardır, örneğin:
- 60 yaşından büyük olmak
- Ailede, özellikle doğrudan akrabalarında prostat kanseri vakası olması
- Koyu tenli olmak, çünkü bu kanser türü bu popülasyonda daha fazla görülüyor
- Alkol
- Yağ ve et tüketiminde yüksek bir diyet yapmak
- Boyalarda bulunan kimyasallara maruz kalmış.
PROSTAT KANSERİNİN BELİRTİLERİ
Prostat kanserinin ana belirtilerinden biri, normalden daha yavaş çıkan idrarın atılmasındaki zorluktur. İlerleyen dönemlerde, istemsiz idrar kaçırma da sıklıkla görülür. Hasta, idrar yaparken mesanesini henüz boşaltmadığını düşünür, bu da prostat kanserinin bir başka belirtisi demektir.
İdrarda veya menide kan bulunması, dikkate alınması gereken bir uyarı sinyali olabilir. Prostat kanserinin bir başka belirtisi özellikle bel ve pelviste kemik ağrısı ve rahatsızlığıdır.
Prostat kanseri riski yüksek olan popülasyon 60 yaş üstü erkekler olmasına rağmen, 45 yaşından itibaren kanda prostat spesifik antijen veya PSA seviyelerini belirlemeye çalışan yılda bir kez kan testleri yapmak yaygındır. Bu analiz genellikle ilk belirtiler ortaya çıkmadan önce bile prostat kanserinin erken saptanmasına izin verir.
Kan testleri kanda yüksek PSA değerleri gösteriyorsa, ürolog prostatın boyutunun arttığını veya düzensiz bir yüzey olup olmadığını kontrol etmek için rektal muayene yapacaktır.
Bu gibi durumlarda sakin kalmak önemlidir, çünkü 60 yaşın üzerindeki erkeklerin önemli bir yüzdesi, gelecekte prostat kanseri riskini artırarak , bu olmadan genişlemiş bir prostata sahiptir. Prostatit ayrıca bu kanserin semptomlarını paylaşabilen yaygın bir hastalıktır, bu nedenle tıbbi teşhisi beklemek çok önemlidir.
Bir kanserin varlığından şüpheleniliyorsa, ürolog sonuçları onaylamak için bir biyopsi isteyecektir.
Not: Bu yazı sadece bilgi amaçlıdır, herhangi bir tıbbi tedavi önerme veya herhangi bir tanı koyma yetkisine sahip değiliz. Her türlü rahatsızlık durumunda doktora başvurmakta fayda vardır.