Güncelleme Tarihi: 12 Nisan 2019 15:22 Kategori: Sağlık

Gözde Arpacık Nedir, Nasıl Geçer?

Arpacık, gözün üstünde veya altında, göz kapaklarında şişlik ve kızarıklık olarak ortaya çıkar. Çok rahatsız edici topaklara neden olan apseler, büyük rahatsızlık ve acı verir. Peki, arpacık nedir, nasıl geçer?

Gözde Arpacık Nedir, Nasıl Geçer?

Arpacığın, bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklandığını göz önüne alırsak, bunların çok bulaşıcı olması şaşırtıcı değildir, bu nedenle bu önemli önlemleri takip ederek bulaşıcılıktan daima kaçınmanız gerekir. Arpacık neden ortaya çıkar? Bu ağrılı yaralanmalara neden olan tutmanın ne olduğunu biliyor musunuz? Arpacıklarla ilgili bilmeniz gereken her şeyi mümkün olduğu kadar çabuk kaybolmaları için açıklayacağız.

Her şeyden ilk sen haberdar ol!

Mail listesine kayıt ol, yeni içeriklerden hemen haberdar ol!.

ARPACIK NEDİR?

Göz kapaklarında beliren kırmızımsı iltihaplara, birkaç gün sonra kendiliğinden boşalma eğilimi gösteren enfeksiyonları boyayarak biliriz. Arpacık, dokunması zor ve çok fazla acıya neden olan küçük bir nodül gibi görünen bir apsedir. Bulunduğu bölgeye bağlı olarak iki tip arasında ayrım yapabiliriz:

Dış etekler: genellikle göz kapağının kenarına yakın görünür ve genellikle birkaç gün sonra akan bir apse oluşturur.

İç etekler: göz kapağının kenarından daha uzağa yerleştirilme eğilimindedir ve genellikle dış ile karşılaştırıldığında kaybolması daha uzun sürer. Bunun nedeni, bulunduğu yerin tahliye edilebileceğinden daha karmaşık olmasıdır.

Peki, arpacık neden olur? Tıbbi olarak göz kapaklarında bulunan yağ bezlerinin iltihabı dışında bir şey değildir. Genellikle, bu iltihaplar bakteriyel bir enfeksiyon nedeniyle meydana gelir. Ve daha önce de söylediğimiz gibi, iç ve dış arpacıkların iki farklı bezin enfeksiyonundan kaynaklanır.

İÇ VE DIŞ ARPACIK ARASINDAKİ FARKLAR

Normalde styesler, stafilokoklar gibi cildimizdeki bakteriler tarafından üretilir, bu nedenle enfeksiyonların önlenmesi zordur ve enfeksiyonu kasıldıktan sonra ilk belirtiler ortaya çıkar. Genellikle arpacıklara bu tür belirtileri göz kapağı üzerinde koyan tüm koşulları çağırmamıza rağmen, gerçek şu ki durumun kaynaklandığı alana bağlı olarak farklılıklar vardır. Bu apsenin görünebildiği göz kapağının parçaları şunlardır:

Bir folikülde enfeksiyon: foliküller ciltte tüylerin doğduğu delikler ve tabii ki kirpiklerdir. Bu foliküllerden biri enfekte olduğunda, bir dış arpacık ortaya çıkması yaygındır.

Zeiss bezindeki enfeksiyon: Zeiss bezi kirpiklerin saç köklerine tutturulmuş, kirpiklerin nemli kalmasını ve kurumasını önlemeye yarayan bir tür yağ üretir. Bu bez iltihaplanırsa, dış arpacıklara da neden olabilir.

Moll bezi enfeksiyonu: Moll bezi, kirpik folikülüne katılan ve gözü nemli tutan lakrimal üreten ter bezidir.

ARPACIK NEDEN OLUR?

Şimdi bu duruma neden olan enfeksiyonun kökenini bildiğinize göre, neden arpacıkların ortaya çıktığını bilmek önemlidir. Gerçek şu ki, bunu belirli bir nedene bağlamanın çok zor olduğu, ancak acı çekme riskini artırabilecek belirli faaliyetler kurabiliriz:

  • Göz kapaklarını sık sık ovalamak
  • Göz kapaklarını kirli ellerle ovalama
  • Yetersiz kişisel hijyen

Daha önce de belirttiğimiz gibi bu enfeksiyonlar, her durumda var olan bakterilerin çoğalmasından kaynaklanır, ancak bu faaliyetler, bu apseye neden olarak, miktarlarının artmasına yol açabilir. Ancak, arpacıklarla tezahür ettirebilecek bazı temel koşullar vardır:

  • Seboreik dermatit
  • Alerjik süreçler
  • Çocuklarda kirpiklerin kıllarında bitlerin görülmesini içerebilir.

ARPACIK KAÇ GÜN SÜRER?

Genel bir kural olarak, arpacık genellikle ortaya çıkmasından 7 ila 10 gün sonra kaybolur. Ancak, kişiye, yaşına, fiziksel durumuna ve immünolojik gücüne bağlı olarak, yaralanmanın ortadan kalkması daha uzun sürebilir.

Bununla birlikte, arpacığın uzayabileceği ve aylarca kalabileceği durumlar vardır. Her ne kadar normal olmasa da, gerçekleşmişse görünümünden 5 gün sonra arpacık iyileşmezse, daha fazla iltihaplanır veya ağrı yüzdeki diğer bölgelere yayılırsa, doktora gitmeniz gerekir.

Aynı şekilde, sürekli arpacık çeken bir kişi iseniz, bu genellikle vücudunuzun zayıfladığına ve düşük savunma durumuna sahip olduğunun bir işaretidir ve sırayla diyabet belirtilerinden biri olabilir.

Not: Bu yazı sadece bilgi amaçlıdır, herhangi bir tıbbi tedavi önerme veya herhangi bir tanı koyma yetkisine sahip değildir. Her türlü rahatsızlık durumunda mutlaka doktora başvurmanızda yarar vardır.

 

Etiket yok!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir