Gastroskopi Nedir?

Mide, yemek borusu ve on iki parmak bağırsağının iç yüzeyini incelemek amacıyla yapılan bir endoskopik işlemdir. Gastroskopi işleminde, ince ve esnek bir tüp olan endoskop ağızdan geçirilerek mideye doğru ilerletilir.

Gastroskopi Nedir?

Endoskopun ucunda bir kamera bulunur. Bu sayede doktor, sindirim sisteminin üst kısmını doğrudan gözlemleyebilir. İşlem sırasında, görüntüler bir monitöre yansıtılarak detaylı bir inceleme yapılır.

Kimler Endoskopi Yaptırmalıdır?

Endoskopi, sindirim sistemi hastalıklarını teşhis etmek ve değerlendirmek amacıyla yapılır. Bu işlem sırasında ince bir kamera yardımıyla sindirim kanalının iç kısmı görüntülenir . Doktorlar olası sorunları tespit edebilir. Ancak herkesin endoskopi yaptırmasına gerek yoktur. Belirli semptomlar ve risk faktörleri endoskopi ihtiyacını belirler.

Uzun süredir devam eden şikayetleri olan kişiler, altta yatan ciddi problem olup olmadığını belirlemek için yaptırmalıdır. Mide ülseri, gastrit ya da reflü hastalığı gibi durumların tanısı endoskopi ile konulabilir.

Yemek yerken ya da yutma sırasında zorlanan kişiler, yemek borusunda darlık ya da tıkanıklık olup olmadığını öğrenmek için başvurmalıdır. Bu durum, yemek borusunda tümör veya darlık belirtisi olabilir.

Dışkıda kan görülmesi ya da kansızlık belirtileri varsa, sindirim kanalında kanama oluşmuş olabilir. Bu durumda, endoskopi yardımıyla kanamanın kaynağı tespit edilebilir.

Ani kilo kaybı, iştahsızlık veya kronik mide şikayetleri yaşayan kişilerin de endoskopi yaptırması önerilir. Bu belirtiler, mide ya da bağırsaklarda tümör ya da başka ciddi sorunların habercisi olabilir.

Uzun süreli reflü şikayeti olan kişiler yemek borusunda hasar olup olmadığını kontrol etmek için yaptırmalıdır. Ayrıca, ilerleyen bir sorun olup olmadığını belirlemek amacıyla da bu inceleme yapılmalıdır.

Endoskopi, belirtilerin kaynağını bulmak ve olası hastalıkları erken teşhis etmek için güvenilir bir yöntemdir.

Gastroskopi Ne Zaman Gerekli?

Gastroskopi, mide, yemek borusu ve on iki parmak bağırsağının iç yüzeyini incelemek amacıyla yapılır. Mide ve sindirim sistemi şikayetlerinin altında yatan nedenleri belirlemek için etkilidir. Ancak her hastaya uygulanmaz; belirli belirtiler ve şikayetler gerekli kılar.

Kronik mide ağrıları ya da sürekli tekrarlayan mide rahatsızlıkları olan kişilerde yapılması önerilir. Bu, gastrit, mide ülseri veya daha ciddi durumların teşhis edilmesine yardımcı olabilir.

Uzun süreli ve tedaviye dirençli mide ekşimesi yaşayan hastalarda yapılmalıdır. Reflü şikayetleri de gerekli kılabilir. Bu inceleme ile yemek borusundaki hasarın boyutu gözlemlenebilir.

Yemek yerken ya da sıvı tüketirken yutma güçlüğü çeken kişilerde uygulanır. Bu inceleme, yemek borusunda bir darlık, tümör ya da başka bir anormallik olup olmadığını anlamak için yapılır.

Dışkıda kan görülmesi ya da açıklanamayan kansızlık durumlarında, değerlendirmek için gereklidir. Gizli kanama, ülser veya tümör belirtisi olabilir.

Ani ve açıklanamayan kilo kaybı, iştahsızlık ve genel sağlık durumunun bozulması gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtiler, mide ya da on iki parmak bağırsağında ciddi bir problemin habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda sorunun kaynağı araştırılır.

Mide ve sindirim sistemi hastalıklarının tanısında güvenilir bir yöntemdir. Özellikle uzun süredir devam eden veya şiddetli şikayetler yaşayan hastalar için önerilir.

Gastroskopi ile Hangi Hastalıklar Teşhis Edilir?

Gastroskopi, yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının iç yüzeyini inceleyer. Bu işlem, sindirim sistemi sorunlarını teşhis etmek ve değerlendirmek için kullanılır. Pek çok farklı hastalığın tanısı koyulabilir. Gerektiğinde biyopsi alınıp laboratuvar incelemesi yapılabilir.

Midenin iç yüzeyindeki iltihaplanma olan gastrit, sıklıkla mide ağrısı, bulantı ve hazımsızlık şikayetlerine yol açar. Mide duvarındaki iltihaplanma direkt olarak gözlemlenebilir.

Midenin ya da on iki parmak bağırsağının iç yüzeyinde oluşan yaralar olan mide ülserleri, mide asidinin etkisiyle ortaya çıkar. Bu yaraların tespiti ve ciddiyetinin değerlendirilmesi için en etkilidir.

Mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasıyla reflü ortaya çıkar. Bu da, yanma ve ekşime şikayetleriyle kendini gösterir. Asit kaynaklı tahrişler ve hasar tespit edilir.

Yemek borusundaki daralma, tümörler veya Barrett yemek borusu gibi durumların teşhisinde kullanılır. Bu hastalıklar, yutma güçlüğü ve yemek yerken ağrı gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

Mide kanseri erken evrelerde belirti vermeyebilir. Ancak mide iç yüzeyindeki anormal hücre büyümeleri ve tümörler tespit edilebilir. Şüpheli bölgelerden biyopsi alınarak kesin tanı konulabilir. İyi huylu polipler teşhis edilebilir. Gerektiğinde bu işlem sırasında çıkarılabilir.

Gastroskopi, sindirim sistemi hastalıklarının teşhisinde önemli bir rol oynar. Gastrit, ülser, reflü gibi yaygın hastalıkların yanı sıra, kanser gibi daha ciddi hastalıkların erken teşhisi için de güvenilirdir.

 

Bir yanıt yazın

Bügün: 23 October 2024