E-FATURAYA GEÇİŞ ŞARTLARI NELERDİR?

Geleneksel fatura dediğimiz basılı evraklar üzerinde oluşturulan faturalar artık gelişen ve ilerleyen teknoloji sayesinde dijital ortamda oluşturularak müşterilere iletilmeye başlanmıştır. Elektronik ortamda düzenlenen bu faturalara elektronik fatura yani e-fatura denilmektedir. Ödemelerin gerçekleştirilmesi için oluşturulan elektronik faturalandırma yöntemi 20. yüzyılın sonlarına doğru bulunmuştur. Tabi bilgi ve teknoloji çağının yükselişiyle beraber faturalandırma işleminin de elektronik ortamla birleşmesi kaçınılmazdı.

E-FATURAYA GEÇİŞ ŞARTLARI NELERDİR?

E-faturanın geleneksel faturaya göre çok önemli avantajları bulunmaktadır. Bunlardan biri tabi ki de çağın gerektirdiği zaman tasarrufudur. Elektronik fatura normal faturaya göre çok daha hızlı oluşturulup kullanılır. Bir diğer avantaj ise maliyet açısından elektronik faturanın normal faturaya göre çok daha az maliyetli olmasıdır. E-fatura, kağıt belge oluşturmaktan kaynaklanan maliyetlerde ciddi derecede tasarruf sağlamaktadır. İşte bu gibi avantajlardan dolayı hem alıcılar hem de satıcılar elektronik faturaya geçiş yapmaktadırlar. Peki elektronik faturaya kimler geçiş yapabilir ve geçiş şartları nelerdir?

Gelir İdaresi Başkanlığı, 20.06.2015 tarih ve 29392 sayılı Resmi Gazete’de elektronik fatura uygulamasını kullanma zorunluluğu olan mükellef gruplarını yayımlamıştır. Bu tarihten itibaren de GİB, her sene sonu yayınladığı tebliğler aracılığıyla bu listeye giren grupları güncellemektedir. Şu an e-faturaya geçiş zorunluluğu olanlar kısaca şunlardır:

  • Brüt satış rakamı en az 000.000 TL olanlar
  • C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) lisansı olanlar
  • ÖTV’ ye tabi ürünleri imal, inşa ya da ithal edenler
  • İnternet üzerinden hizmet verenler
  • Tüccar olarak sebze meyve ticareti yapanlar veya komisyon alanlar

E-faturaya geçiş zorunluluğu olan mükellef gruplar dikkate alındığında günümüz itibariyle e-faturaya geçiş şartlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. E- faturaya geçmek isteyen mükelleflerin 2020 ve 2020’den sonraki senelerde brüt satış hasılatı en az 5 Milyon TL olmalıdır. Bu mükellefler ilgili hesap döneminden sonraki senenin 7. ayından itibaren e-fatura uygulamasına geçebilirler.
  2. 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yer alan 1 numaralı ek listesindeki ürünlerin imalatı ve ithalatı sebebiyle T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan lisans temin eden mükellefler; lisansın temini ya da imal, inşa, ithalin gerçekleştirildiği aydan sonraki 4. aydan itibaren e-fatura uygulamasına geçebilirler.
  3. 2020 ve 2020’den sonraki senelerde Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yer alan 3 numaralı ek listesindeki ürünlerin imalatını, inşasını ya da ithalatını gerçekleştiren mükellefler de yukarıda belirtildiği gibi lisansın temini ya da imal, inşa ve ithalin gerçekleştirildiği aydan sonraki 4. aydan itibaren e-fatura uygulamasına geçebilirler.
  4. 2020 yılından itibaren 6563 sayılı kanunda tanımlanan internet ortamında gerçekleştirilen ürün ya da hizmetlerin alış-satış, dağıtım, kiralama işlemlerini yapan veya aracılık etmek maksadıyla ilan yayınlayan mükellefler, işe başladıkları tarihten sonra 3 ay içinde e-fatura uygulamasına geçebilirler.
  5. 03.2010 tarih ve 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’a göre tüccar sıfatıyla meyve sebze ticareti yapan ya da meyve sebze ticaretinden komisyon alan mükellefler de yukarıda belirtildiği gibi işe başladıkları tarihten sonra 3 ay içinde e-fatura uygulamasına geçebilirler.

Mükellefler e-faturaya geçiş başvurusu yapmadan önce Kamu Sertifikasyon Merkezi’nden mali mühür talep etmelidirler. Eğer mükellef şahıs firması ise e-imza ile de başvuru yapabilir. E-faturaya geçiş şartlarını bulunduran mükelleflere Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yazılı bildiri gönderilir ve geçiş hazırlıklarını tamamlamaları için 3 ay süre verilir. Bu mükelleflerin 3 ay içerisinde e-faturaya geçmeleri zorunludur.

Bir yanıt yazın

Bügün: 22 December 2024