Elektronik Filtreler Nerede Kullanılır?

Filtreler kullanılması elektronik devrelerde süzgeç görevi görür adeta. Bu cümleden şunu anlamak gerekir ki bir devre yapıldı, çok iyi bir şekilde çalışıyor ama bir problem var. Mesela bir radyo devresi olsun.

Elektronik Filtreler Nerede Kullanılır?

Herşey çalıştığı halde bir cızırtı var ve bu da kaliteli bir ses almayı engelliyor. Bunun için yapılması gereken filtre devreleri kullanmaktır.

Filtre devrelerinde en çok kullanılan cihaz kondansatörlerdir. Kondansatörler filtre devrelerinde kullanılır ve devrede şarj, deşarj işleminin yapılmasını sağlayarak devreyi düzene sokar. Dünyada her yerde elektrik dalgaları olduğundan ve bunları süzmek için kondansatörlere ihtiyaç vardır. Yine mostbet1-turkey.com sitesi de bu konuda bilgi verebilir. Mesela bir AC devre DC devreye çevrilecek. Bunu yapabilmek için diyotlara gerek vardır.

Diyotlar yardımıyla DC’ ye çevirdikten sonra devrenin daha da kusursuz olmasını sağlamak için kondansatör bağlamak gerekir. Kondansatör olmadan da çalışır ama onunla birlikte daha düzgün ve sağlam bir veri elde etmek mümkündür.

Filtrelere Neden Gerek Duyulur?

En basit ve günlük hayatta en çok kullanılan bir cihaz olan televizyonlarda filtre devreleri kullanılır. Hatta en önemli kısımlardan biridir. Görüntünün diğer sinyallerden etkilenmemesi, görüntünün kaliteli olması, ses de cızırtı olmamasın sebebi filtre devrelerinin olmasındandır. Eğer filtresiz çalışan bir cihaz görülürse onda ses ve görüntü kalitesinde kusurlar görünecektir. Bunun için filtre devrelerini kullanmak bir devrede en önemli noktalardan biridir.

Filtre Çeşitleri Nelerdir?

Hidrolik, özel imalat, polyester ve hava filtreleri olarak tanımlanır. Her alanda kullanılan filtreler farklılık gösterir. Hatta bir alanda kullanılan devreler ortam koşullarından etkilenmemek adına kendi içinde de farklılık gösterir. Mesela bir devrede filtreler kullanıldı ama sistemin gücünden daha düşük ve dayanıksız veya kalitesiz bir filtre kullanıldı.

Eğer böyle yapılırsa filtre düzgün çalışmak yerine sistemi bozacak ve uzun ömürlü olmayacak. Değiştirilmesi gerekecek. Daha bir sürü sebepten dolayı kullanılan filtreyi doğru seçmek en önemli noktadır ve buna dikkat etmek gerekir. Maliyet açısından da önemlidir. Daha uygun ama kaliteli bir sistem kurmak yapılması gereken ilk önceliktir ve elektrikte her şeyin ayarlamasını yapmak gerekir.

Aktif ve Pasif Filtreler Nedir?

Basit R, L, C ile kurulan devreler pasif filtrelerdir. Transistör, op- amp’ larla yapılan filtreler ise aktif filtrelerdir. R, L, C devreleri sırasıyla direnç, bobin, kondansatör ve bu harfler bu cihazların sembolleridir. Bunlar haricindeki cihazlar genellikle transistör ağırlıklıdır.

Transistörler de iki tane birbirine bağlı diyottan oluşur. Daha komplike ve kullanışlı hatta bu piyasadaki en önemli ve en çok kullanılan cihazdır. Aktif ve pasif filtre arasındaki fark kullanılan devreye göre değişir. Sistemin gücü önemlidir.

Aktif filtreler, Pasif filtrelere göre daha kullanışlı ve büyük ve güçlü sistemler için kullanılan cihazlardır. Elektriksel sinyallerin harmonikleşmesini ve parazitlerden kurtulmayı amaçlar. Bunun için filtreler kullanmak gerekir ve sistem için gereklidir.

 

Bir yanıt yazın

Bügün: 12 September 2024