Göz Kayması Neden Olur?

Göz Kayması Neden Olur?

Göz kaymasının ciddiye alınması gereken bir göz problemi olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Halil Hüseyin Çağatay “Neden kaynaklı açığa çıktığının bilinmesi hem göz sağlığı hem de sosyal yaşam için çok önemlidir.” cümleleri ile göz kaymasını nedenlerinden bahsetmek üzere röportaja başladı.

Çağatay;

“Göz kaymasının yani şaşılık durumunun en sık nedenlerini şöyle sıralayabiliriz; bir gözde görme kaybı, yüksek hipermetropi veya miyopi, genetik faktörler, geçirilen ateşli enfeksiyonel hastalıklar, göz sinir felçleri, travma veya nadir de olsa gözde gelişen tümörlerden kaynaklı gelişebilir. Birçok hastamızda ise nedenini bilmediğimiz bir şekilde göz kayması hayatın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilmektedir. ”dedi.

Göz kaymasının genellikle ilk başlarda ara sıra meydana gelip muayenelerde tespit edilemeyebileceğini aktaran Çağatay

“Aileler kaymanın yorgunluk, uyku öncesi veya yakında bir şeye odaklanma sırasında meydana geldiğini ifade etmektedir. Bu tür ara ara olan göz kayması durumları zaman içinde sıklaşarak daimi hale geçebilir.” diye belirtti.

Şaşılık Kimlerde Görülmektedir?

Şaşılığın bebeklik döneminden itibaren her yaş grubunda görülebilen bir hastalık olduğunu belirten Çağatay

“Doğum ardından gelen ilk dört ayda ara-ara şaşılık açığa çıkabildiği gibi geçmemesi veya sıklaşması halinde gerçek şaşılık ile karşı karşıya olunduğu anlaşılabilir. Bebeklik döneminde tespit edilemeyen veya farklı görme problemlerinden kaynaklı yaşamın ilerleyen dönemlerinde de şaşılık gelişebilir. Şaşılık yaşamın her döneminde açığa çıkabilmektedir.” dedi.

Şaşılığın her yaş grubunu etkileyebileceğini açıklayan Çağatay

“Yüksek risk grubundaki kişiler; ailelerinde göz kayması-tembelliği olanlar, yüksek numaralı göz bozuklukları, prematüre doğum öyküsü, serebral palsi, uzun saatler ekran kullanımı.” dedi.

Şaşılık Sebebi Nedir?

Anne veya babasında şaşılık olan bebeklerde şaşılık görülme oranı yüksek olduğunu belirten Doç. Dr. Halil Hüseyin Çağatay

“Şaşılık tedavisi için başvuran kişilerde şaşılık oluşma nedenleri arasında büyük bir payı genetik faktörler alıyor. Ancak diyabet, yüksek tansiyon hastalarında, damar hastalığı geçiren kişilerde ve baş veya göz bölgesinde travma gelişmesi halinde şaşılık ile karşılaşabiliyoruz. Bebeğin doğum sırasında göz veya baş bölgesine darbe alması veya bebeklik döneminde geçirilen enfeksiyonel bir hastalığa bağlı olarak göz sinir veya kaslarında hasar gelişmesi de şaşılık gelişmesine neden olabiliyor.” diye belirtti.

“Göz kayması, yüksek hipermetropi, miyopi veya astigmatizma problemi yaşayan kişilerde de görülen bir problemdir.”

diyerek röportajına devam etti.

Yetişkinlerde Göz Kayması Neden Olur?

Doç. Dr. Halil Hüseyin Çağatay

“Göz kayması sadece bir çocukluk çağı hastalığı değil aynı zamanda yetişkinlerde de gördüğümüz bir sorundur. Hatta hastalarımızın çoğu yetişkin diyebilirim. Çünkü çocuklarda gözlük veya kapama tedavilerine daha iyi yanıt alabiliyoruz ancak erişkinlerde cerrahi seçenek daha fazla gündeme gelmektedir. Özellikle görme kaybı olan bir gözde dışa kayma olması durumunda. Görme kaybı dışında da ani göz kayması çift görmeye neden olarak kişinin yaşamını zorlar.” diye belirtti.

Yetişkinlerde ani göz kayması gelişiminin de yaygın görülen bir sağlık problemi olduğuna değinen Çağatay ani göz kayması temelinde yer alabilecek nedenler ile sözlerini sürdürdü.

young cool man portrait joking

“Şaşılık ani bir şekilde gelişebilir. Bunun nedenleri arasında gözün 6.sinirinde meydana gelen felçler yer alabilir. 50 yaş üstü hastalarda genellikle ilk değerlendirme altına alınan durum göz sinirlerinde ve göz kaslarında meydana gelen değişimlerdir. Hipertansiyon, diyabet gibi hastalıklardan kaynaklı olarak göz damarlarında daralmalar olması veya göz sinirlerinde ani beslenme bozukluğu ile karşı karşıya kalmasına bağlı olarak altıncı sinir felci gelişebilir.Altıncı sinir felci 50 yaş üstünde en sık karşılaşılan şaşılık probleminin ana nedenlerinden biridir.Hastalar genellikle çift görme semptomu ile başvurur.Felçten etkilenen kasa bağlı olarak gözde içe veya dışa doğru kayma gerçekleşebilir.Bu tür durumlarda en kısa süre içerisinde cerrahi müdahale planlaması yapılır. Bazı durumlarda birden fazla sinir üzerinde de felç gelişebilir.”dedi.

Şaşılık Tedavisi İçin Yaş Sınırı Var Mıdır?

Şaşılık tedavisi her yaş grubuna uygulandığını belirten Çağatay

“Bebeklik çağından itibaren ileri yaşlara kadar başarılı sonuçlar veren şaşılık tedavi yöntemleri vardır.” diye aktardı.

“Tedavi hastaya göre şekillenir. Kayma açısı veya göz tembelliğine sebebiyet vermediği noktalarda ilk öncelik gözlük tedavisi ile kayma kontrol altına alınabiliyorsa ilk tercihimiz gözlük olmakta. Gözlük tedavisi bebeklik döneminden itibaren uygulanabildiği gibi bu durum ameliyat için de geçerlidir. Kişinin genel sağlık durumunun uygun olması halinde şaşılık ameliyatına başvurularak göz kasları üzerinde işlemler uygulanır.” cümlelerini kurdu.

Göz Kayması Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Doç. Dr. Halil Hüseyin Çağatay

“Göz kayması, ciddiye alınması gereken ve aksatılmadan tedavi edilmesi gereken bir sağlık problemidir. Kişinin durumuna göre tedavi aşamaları farklılık gösterir. Göz kayması tedavisinde önceliği gözlük tedavisini veriyoruz. Bazı durumlarda numaralı veya prizmalı gözlüklere başvurarak gözlük tedavisinin yanı sıra gözkapama bandı ile göz kapama veya göz egzersizleri gibi ek tedaviler ile de süreci desteklemeye devam ediyoruz. Bu tedavi seçenekleri her şaşılık tipinde uygulanmaz. Bazı hastalarda ise gözlük veya kapama tedavisine başvurmadan, cerrahi tedavi seçeneğini gündeme alıyoruz. Hastanın göz yapısında herhangi bir değişim olmaması veya şaşılık derecesinin ilerlemesi noktasında ise cerrahi müdahalelere başvuruyoruz.” dedi.

Çağatay bu açıklamalarının ardından cerrahi süreci anlattı.

“Göz kayması ameliyatı, çocuklarda genel anestezi yetişkinlerde ise lokal anestezi altında uygulanan bir ameliyattır. Ameliyat sırasında hastanın göz kasları veya göz sinirleri üzerinde işlemler uygulanır. Ameliyat süresince göz hiçbir şekilde göz yuvasından çıkarılmaz. İşler göz çevresindeki kaslar üzerine uygulanmaktadır. Şaşılık ameliyatı göz kayması tedavileri arasında en etkili tedavi şekillerinden biridir. Son çare olarak görsek bile şaşılık ameliyatı, göz kayması tedavisi için altın değerinde bir yöntemdir.” cümleleriyle röportajını noktaladı.

Bir yanıt yazın

Bügün: 19 September 2024