Kalça Protezi

İnsan vücudunun en güçlü ve en büyük eklemi olan kalça eklemi vücut ağırlığımızın büyük bir bölümünü taşır. Çeşitli nedenlerle hasar gören kalça ekleminin fonksiyonunu yitirmesi, hastanın hayat kalitesini düşürmesi durumunda ortopedi cerrahının onayı ile hastaya kalça protezi uygulanır.

Kalça Protezi

Yıpranan ve hasar gören kalça ekleminin tedavisinde hastaya öncelikli olarak ilaç tedavisi, fizik tedavi, eklem içi enjeksiyonlar gerçekleştirilir. Uygulanan tüm tedavi yöntemlerinin yetersiz kalması durumunda protez cerrahisine başvurulmaktadır.

Kalça Protezi Nedir?

Bir top ve yuvadan oluşan kalça eklemi yaralanabilir ve bu sebeple hasar görebilir. Kalça ekleminde oluşan hasarların tedavisinde uygulanan cerrahi bir uygulama olan kalça protezi günümüzde ortopedi hekimleri tarafından protez cerrahi alanında sıklıkla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Belden uyuşturma ya da genel anestezi yöntemi operasyon yapılır. Ameliyat esnasında kalçadan yapılan 10-20 cm‘lik kesi cerrahın tercihine göre kullanılabilir. Hasarlı kemikler çıkarıldıktan sonra hastaya özel olarak hazırlanan protez, kalça eklemi içerisinde uygun alana yerleştirilmektedir.

Kalça Protezi Çeşitleri Nelerdir?

Günlük yaşan aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen şiddetli ağrılar, hareket kısıtlığı ve kısalık gibi durumlarda hekimin onayı ile protez cerrahisinden yararlanılmaktadır. Hastaya uygulanılacak kalça protezi çeşitleri temelde çimentolu ve çimentosuz kalça protez olmak üzere ikiye ayrılır.

Total kalça protez operasyonunda kalça ekleminin her iki yüzeyi plastik, seramik veya metal komponetlerle değiştirilir. Parçaları yerinde tutmak için çimentolu ya da çimentosuz protez çeşidi uygulanır. Kalça protez operasyonlarında en çok uygulanan yöntem çimentosuz kalça protezidir. Genellikle genç yaştaki hastalara yapılan uygulamada protez kemiğe sıkıca oturtulur ve hastanın kemiği protezin üzerine kaynar. Kemik kalitesi iyi olmayan ileri yaştaki hastalarda protez özel bir dolgu maddesi ile kemiğe yerleştirilir.

Kalça Protezi Kimlere Uygulanır?

Özellikle ileri yaştaki hastalarda kalça ağrısının geçmediği durumlarda protez uygulanmaktadır. Bir yaralanma sonucu meydana gelen eklem hasarı bulunan hastalarda, eklem iltihabına sebep olan romatoid artrit gibi otoimmün hastalık durumlarında ve ileri yaş hastalarda en sık görülen kireçlenme hastalığı bulun kişilere cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Kalça protezine ihtiyaç duyulan durumlar;

  • Hastada çeşitli nedenler sonucu oluşan kalça ağrısının hastanın tüm yaşamını etkilemesi,
  • Hastaya verilen ilaçların kalça ağrısını dindirmemesi durumunda,
  • Kalçada oluşan hasar hastanın oturup kalkmamasını engelliyor, hareket kısıtlılığına sebep oluyorsa kalça protez cerrahisinden yararlanılmaktadır.

Kalça Protezinin Ömrü Ne Kadardır?

Hastaya uygulanılacak kalça protezinin alanında uzman ellerde yapılması protezin ömrünü etkileyen unsurlar arasında yer almaktadır. Protez cerrahi alanında uzman bir cerrah tarafından kaliteli malzemelerden yapılan kalça protezinin ömrü gelişen teknolojiler ışığında 15 – 20 yıla kadar dayanmaktadır. Total kalça protezi bazı durumlarda 30 yıla kadar dayanabilmektedir. Protezin ömrü, kullanılan malzemeler ve hekimin tecrübesi dışında hastanın protezi nasıl kullandığı ile de yakından ilgilidir. Hasta protez ameliyatı sonrası protezi zorlayacak hareketlerden kaçınmalıdır.

Kalça Protezi Sonrası İyileşme Süreci Nasıl Gerçekleşir?

Ağrılı ve hareketsiz bir süreç sonrasında kalça protez operasyonu ile hastaya yapay bir eklem oluşturulmaktadır. Düşük risk ve yüksek başarı oranlarına sahip kalça protez operasyonu sonrası hasta belirli bir süre hastanede gözetim altında kalır. Ameliyat akşamı ya da ameliyatın ertesi günü vücudun proteze uyum sağlayabilmesi için hasta destek yardımı ile yürütülür. Protez ameliyatı sonrası hastanın hareket kısıtlılığı, ağrı gibi şikâyetleri ortadan kalkar. Önceleri yürüteç yardımı ile yürütülen hastalar 2-3 hafta sonrasında koltuk değneği ya da yürüteç desteği olmadan yürütülür.

Operasyon sonrası koşma gibi sportif faaliyetlere ortopedi cerrahının onayı ile genel olarak 4. Aydan sonra başlanır. Hastalar 2. Haftadan sonra banyo yapabilir. Protezin ömrünün kısalmaması için hastalara protezi zorlayacak hareketlerden kaçınılması önerilir. Bu sebeple hastalar sandalyede namaz kılmalı, 6 ay boyunca alaturka tuvalet kullanmaktan, 2 ay boyunca bacak bacak üstüne atmaktan kaçınmalıdır.

Total Kalça Protezi Fiyatları Nelerdir?

Günümüzde sıklıkla uygulanan kalça protez operasyonları ile hasar görmüş kemik ve hareket alanı sağlayan yumuşak doku yenilenmektedir. Kalça protezi cerrahisinden yararlanmak isteyen birçok hasta kalça protez fiyatlarını merak etmektedir. Çeşitli nedenlerle hastaya uygulanan kalça protez operasyonu fiyatları cerrahi müdahaleyi gerçekleştirecek hekimin tecrübesine, kullanılacak malzemelerin kalitesine ve diğer parametrelere bağlı olarak farklılık gösterebilir.

 

Bir yanıt yazın

Bügün: 24 November 2024