Kundaklama ve Uyku Hakkında Merak Edilen 5 Konu

Kundaklama ve Uyku Hakkında Merak Edilen 5 Konu

Her anne bebeğini kendi yöntemleri veya etraftan duyduğu yöntemler  ile uyutma ritüeli oluşturur. Bu kimi zaman ayakta sallayarak, kimi zaman kucakta sallayarak, kimi zaman ninni dinleterek, kimi zaman ise kundaklama yöntemi ile oluşturulur. Kundaklama, çok eskilere dayanan bebek uyutma yöntemidir. Bu yöntem ile bebeğin uyku sırasında sık sık hareket etmesinden kaynaklı uyanmasının ve bebeğin üşümesinin önüne geçilmiş olunuyor.

Bebeklerde Kundaklama Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Bebeklerde kundaklama yöntemi doğru yapıldığı takdirde bebeğe herhangi bir zararı olmayan bir yöntemdir. Çünkü eskiden kundaklama yöntemi, bebeği sıkarak ve hatta kundağın üzerine bir de ip bağlanarak yapılmaktaydı. Bu durum bebeklerde çeşitli ortopedik sorunlara yol açmış ve aynı zamanda bebeğin kan dolaşımı yavaşlatmada etkin bir rol oynamıştır.

Kundaklayarak uyutma özünde iyi bir uyutma yöntemi olsa da bu tarz teknikler ile yapıldığı takdirde bebeğe oldukça zarar vermektedir. Ama doğru teknikler ile yapılan kundaklamanın,  bebeğin uyku verimliliğini arttırdığı uzmanlar tarafından vurgulanmaktadır.

Kundaklama ve Uyku Hakkında Merak Edilen 5 Konu

Kundaklayarak uyutmak eski dönemlerde bebeği omuzlardan ayaklara kadar ince bir örtü yardımıyla sıkıca kundaklayarak yapılırdı ama bu bebeğe zarar veren bir yöntem olmuştur. Bu yüzden uzmanlar tarafından da bir sakıncası olmadığı söylenen yarım kundak tekniği ile bebeğin kalça ve bacak gibi hareket kabiliyetinin engellenmemesi gereken bölgeler serbest bırakılarak yapılmalıdır.

Özetlemek gerekirse;

  1. Bebekleree kundak tekniği yaparken kesinlikle kalça ve bacak kısmını oldukça gevşek bırakın.
  2. Kundak yapılan bebeği yüzüstü yatırmayın. Ölüm riski yüksek bir uyutma yöntemidir.
  3. Vücudunu çok fazla sıkmayın. Vücut ısısını arttırabilir ve bebeği bunaltan sıcaklık uyanmasına neden olabilir.
  4. Kundak yapacağınız örtü naylon veya aşırı pamuklu olmasın. Yani bebeği üşüten veya terleten kumaş tercih etmeyin.
  5. Kundak tekniği yaparken bebeğinizin kol kısmını çok gevşek bırakmayın. Aksi takdirde bebeğiniz kundak örtüsünü yüzüne götürebilir ve bu da nefes almasını engelleyebilir

Peki kundaklayarak uyutmanın faydaları nelerdir?

Kundaklayarak Uyutmanın Faydaları Nelerdir?

  • Kundaklama ve uyku ilişkisi bebeğe anne karnındaymış hissini verir. Böylelikle kundaklayarak uyutma tekniği bebeği güvende ve huzurlu hissettirir.
  • Kundaklayarak uyutma bebeklerin sık sık uyanmasının önüne geçer ve uyandıkları zaman kendi kendilerine uykuya geçebilmesini sağlar.

Kundaklama ve Uyku Hakkında Merak Edilen 5 Konu

  • Yeni doğan bebeklere, anne karnındaki sıcaklığı hissettirmek zor olabiliyor. Bunun için kundak yöntemi uyku sırasında onları istedikleri sıcaklığa kavuşmalarını sağlayacaktır. Ayrıca uyku sırasında vücut ısılarını koruyabilmeleri için de önemlidir.
  • Kundaklama yöntemi bebeklerin daha uzun ve verimli bir uyku uyumalarını sağlar.

Kundaklama Nasıl Yapılır?

  • Bebeklerde kundaklama yaparken bu tekniklere göre yapmalısınız;
  • Mevsimine uygun bir örtüyü üçgen olacak şekilde iki ucunu birleştirin.
  • Uç kısma bebeğinizin başı açıkta kalacak şekilde yerleştirin.
  • Bebeğinizin kollarını çok sıkı olmayacak şekilde vücuduna yapıştırın ve kolları ile beraber bedenini örtüye sarın.
  • Kollarını ve bedenini çok fazla sıkmadığınızdan emin olun.
  • Bacak kısmının açık ve kalçasının çok sıkılmadığını kontrol edin.

Kundaklama ve Uyku Hakkında Merak Edilen 5 Konu

Kundaklama Ne Zaman Bıraktırılmalı?

Bebeklik dönemi, birçok şeye alışkanlık geliştirilen bir dönemdir. Bu edinilen alışkanlıklardan biride kundaklamadır. Bu alışkanlığı kırmak ebeveynler için bazen zorlayıcı olabiliyor. Bu yüzden özellikle 3 veya 4. aydan itibaren bebeklerde gitgide artan hareketlilik, kundaklanma esnasında kollarını çıkarma isteği ya da kundaklanma sırasında ağlama krizleri ile kendini göstermektedir.

İşte tam bu zamanlarda kundak tekniğine ısrarla devam etmeniz halinde bebekte ilerleyen dönemlerde tam olarak alışkanlığa dönüşmesine sebep olursunuz. Bu yüzden çocuğunuz bu atakları gösterdiğinde yavaş yavaş kundak tekniğini bırakmanız gerektiğini anlayabilirsiniz. İlk kez ebeveyn olan okuyucularımız linke tıklayarak ilgili yazıya gidebilirler.

Bir yanıt yazın

Bügün: 21 November 2024