PERKOTEK YÜZ TANIMA SİSTEMİ

Son yıllarda en popüler olarak kullanılan tanıma sistemlerinden bir tanesi yüz tanıma sistemleridir. Eski çağlardan günümüze kimlik doğrulama ve tanımlama insanoğlunun önemli problemlerindendir. Bilgisayar bilimleri gelişmesiyle birlikte kimlik denetimi için geliştirilen yöntemler farklılaşmıştır.

PERKOTEK YÜZ TANIMA SİSTEMİ

İlk başlarda şifre gibi bilgi tabanlı yöntemler geliştirilmiştir, daha sonra akıllı kartlar geliştirilmiştir. Bu iki yöntemde unutma çalınma, kaybolma gibi sorunlar söz konusu olmuştur. Bu nedenle kişinin sürekli yanında taşıyacağı, başkasına veremeyeceği kaybedemeyeceği bir yöntem olarak kişiye ait bir organın veya hareketin denetim mekanizması olarak kullanılması fikri ortaya çıkmıştır. Bu tür tanımlamalara da biometrik tanıma yöntemleri denilmiştir.

Biometrik tanıma sistemi bir bireyin fiziksel veya davranışsal benzersizliğini ölçen ve mevcut kayıtlarla karşılaştırarak tanıma ve doğrulama yapan otomatik sistemlerdir. Biometrik sistemler bir şifreyi unutma, kartı kaybetme, çaldırma ya da başka biri adına kullanma gibi sorunları ortadan kaldırmaktadır. Parmak izi tanıma sistemi de bir biometrik sistemidir. Parmak izi en eski biometrik sistemlerdendir. Şuan günümüzde yaşanan covidle mücadele kapsamında en uygun olarak görülen Yüz tanıma sistemi olmuştur. Yüz tanımlama sistemleri yakın teması ortadan kaldırarak şahsi hayatı ihlal etmeden kişiyi uzaktan tanımlama yapabilme imkânı sağlayan sistemdir.

Yüz tanıma sistemlerinin uygulama alanları

Binalara veya yüksek güvenlik gerektiren alanlara giriş-çıkış kontrolleri için kimlik doğrulama, en çok kullanılan yüz tanımlama uygulamalarından biridir. Ayrıca yüz tanıma sistemleri çalışan sayısı fazla olan iş yerlerinde personel takip amaçlı olarak da kullanılabilmektedir. Yüz tanıma cihazları ve uygun yazılımlar (personel devam kontrol programı) sayesinde giriş ve çıkışlarda kimlerin girip çıktığını görebilir takibini çok rahatlıkla yapabiliriz.

Parmak izi sistemi

Deri tabakası, parmak uçlarında, vücudun diğer noktalarından farklı olarak pürüzlü, çukur ve tümseklik arz eden bir şekil alır. Parmak uçlarındaki üst deri tabakasının kendine has bir desen yapısı vardır. Parmak ucu ile düz bir zemine basıldığında, parmak ucunda yer alan desen yapısı yüzeyde kendisi ile aynı desende bir iz bırakır. Bu iz, parmak izi olarak adlandırılmaktadır. Parmak izinin resminin çekilerek veya taranarak elde edilen görüntüsüne ise parmak izi görüntüsü denilmektedir

Biometrik uygulamalar içinde en yaygın olarak kullanılmaya başlayan özellik parmak izi tanıma yöntemidir. Parmak izinin kolay elde edilebilir olması tanıma sisteminde yapılan çalışmaları kolaylaştırmıştır. Yapılan çalışmalara bakıldığında parmak izinin güvenilir bir ayır ediciliğe sahip olduğu görülmüştür. Parmak izi, sistemlerinde kullanıcının parmağını veya elini sisteme tanıtma açısı, cihazın kirliliği, parmağın kirliliği veya nem gibi etkenlerden dolayı birebir aynı kod üretilemez. Bundan dolayı iki kod sistem yöneticisi tarafından belirlenmiş olan belli bir yüzde tutuncaya kadar karşılaştırılır. Sistemin güvenilirliği için düzenlenen algoritmaya göre istenilen orana ulaşıldığında doğrulama işlemi tamamlanmış olur ve sisteme giriş için onay verilir.

Yüz tanıma sistemleri ile personel takibi

Uygun yazılımlar sayesinde yüz tanımla sistemleri ile personel takibi yapılabilir.  Çok fazla çalışanı olan şirketlerde personel takibi oldukça zor ve masraflı bir iştir. Yüz tanıma sistemi ve uygun yazılım ile bu çok basit bir hal almıştır. Bu yazılımlar sayesinde bir iş yerindeki çalışanların işyerine giriş/çıkışlarının yetkilendirilmesi, çalışma, fazla mesai, devamsızlık, izin gibi kayıtların puantajını alarak maaş hesaplaması yapılabilir. Elde edilen bu veriler sayesinde insan faktöründen kaynaklanan hatalar en aza indirilmektedir.

Şifreli kapı kilidi sistemleri

Teknolojinin gelişmesi ve modern yaşamın ortaya çıkardığı ihtiyaçlar dolayısıyla şifreli kapı kilitlerine ilgi oldukça artmıştır. Şifreli kapı sistemleri güvenliğin ve kısıtlı erişimin sağlanmasını istediğimiz tüm bölgelerde kullanılan sistemlerdir. Şifreli kapı sistemleri bilgisayar ve internetten bağımsız çalışan kartlı ve şifreli olan master kart ile kart tanımlaması yapılabilen cihazlardır.

Şifreli kapı sistemlerinin kullanım amaçları?

Şifreli kapı sistemleri güvenlik amaçlı ve geçişlerin hızlı ve daha kolay yapılabilmesini sağlayan sistemlerdir. Şifreli kapı kilidi patron odaları, ofisler, asansörler (katlar arası geçiş) , apartman girişleri, şirket girişleri gibi yetkisiz kişilerin geçmesini önlemek amaçlı kullanılmaktadır.

 

 

Bir yanıt yazın

Bügün: 22 December 2024