Ani Göz Kayması Neden Olur?

Ani Göz Kayması Neden Olur?

Göz kayması, gözlerin birbirine olan paralelliğinin bozulması olarak bilinir. Gözlerin kayması sürekli olabileceği gibi ara sıra da meydana gelebilir. Gözlerin içe doğru kaymasında kayma daha hızlı sabit hale gelebilir. Öte taraftan dışa doğru olan kaymalar görece daha uzun sürede devamlı hale gelebilir. Ani olarak başlayan göz kaymalarına ise çok dikkat edilmelidir.

Bu durum, sinir felci belirtisi olabileceği gibi gözün içerisinde veya kafanın içerisinde kitle ya da kanama vb durumların bir habercisi olabilir. Peki ani göz kayması tam olarak nedir? Ani göz kaymalarının nedenleri ve olası sonuçları nelerdir? Gelin bu soruların yanıtlarına birlikte göz atalım.

Ani Göz Kaymasının Nedenleri Neler Olabilir?

Genel olarak göz kayması, insanların %2-4’lük kısmında görülür. Ailesinde göz kayması olan kişilerin genetik olarak yatkınlıkları ise çok daha yüksektir. Gebelikte annenin geçirdiği hastalıklar da göz kaymasına neden olabilir. Zorlu ve uzun süren doğumlarda görülebileceği gibi erken doğum, gebelikte yüksek ateşli hastalık veya havale geçirilmesi gibi durumlarda da şaşılığa tanıklık edebiliriz.

Tüm bunların yanı sıra çocuklarda göz numarasının çok yüksek olması şaşılığa neden olan bir etkendir. Bu yaygın nedenlerin haricinde ani olarak gerçekleşen göz kaymalarına da özel bir vurgu yapmamız gerekir. Zira bu tip kaymalar, nörolojik bir hastalıktan kaynaklanabilir, felce bağlı olabileceği gibi ne yazık ki göz veya kafa içerisinde kitle oluşumunun belirtisi olabilir. Ani göz kayması durumunda en hızlı şekilde uzman göz doktoruna muayene olmanız tavsiye edilir.

Şaşılık yalnızca çocukluk döneminde görülmeyebilir. Yetişkinlik döneminde görüldüğü durumlarda hastalar çift görme ve denge kaybı gibi sorunlar yaşayabilirler. Yetişkinlerde görülen ani şaşılığın sebepleri ise diyabet veya hipertansiyon gibi sistemik hastalıklar olabilmektedir. Tüm bu nedenlerin yanı sıra nörolojik hastalıklar da ani göz kayması yaşanmasına neden olabilir. Ayrıca şaşılığa göz sinir felci ve guatr gibi hastalıkların da sebep olabileceğini unutmamalıyız.

Şaşılık Belirtileri

Göz kaymasının en önemli belirtilerinden biri gözlerin senkron olan hareketini yitirmesidir. Baş ağrısı veya gözlerde ağrı ve çift görme de göz kaymasının belirtilerindendir. Başın ya da yüzün bir tarafa dönük olması, yürürken olan denge kayıpları da göz kayması belirtisidir. Belirgin bir biçimde gözde kayma var ise rahatlıkla dışarıdan da görülür.

Düşük oranda olan kaymalar ise dışarıdan tam bir biçimde gözlemlenemediği gibi fark edilmeyebilir. İlerleyen yaşlarda daha büyük sorunlara yol açabildiğinden çocuklar erken yaşlarda mutlaka göz doktoruna götürülmelidir. Göz tembelliği de rutin göz muayenesinde tespit edilebilir. Bu sebeple bebeklerin henüz 6 aylıkken göz muayenesine götürülmesi önemlidir.

Göz Kayması Türleri Nelerdir?

Ani olarak yaşanan göz kaymasının yanında göz kaymalarına ilişkin pek çok türden söz edebiliriz. Şaşılık doğuştan olabileceği gibi yetişkinlikte de karşılaşılabilen bir göz problemidir. Kas felçleri nedeniyle oluşan göz kaymaları, kırma kuşuna bağlı şaşılık, gizli şaşılık gibi türleri bu anlamda öne çıkarabiliriz. Ayrıca yapı itibarıyla içe kayma, uyumsal içe ya da dışa kayma gibi formlardan bahsetmek olasıdır.

Şaşılık Tedavisi

Şaşılık teşhisi konulabilmesi için hastalar detaylı bir muayeneden geçirilir. Burada göz kaymasının nedenleri, türü ve derecesi tespit edilir. Muayene sırasında herhangi bir farklı hastalığın olup olmadığına da bakılır. Çocuklarda göz damlası ve gözlükle tembelliğin tedavisi denenebilir. Bazı durumlarda bir gözün bir süre kapatılması gibi etkili seçeneklere de başvurulabilir. Ameliyata uygun olan hastalarda cerrahi operasyon ile müdahale edilebilir.

Göz kaymasında uygulanacak tedaviler, çocukluk döneminde daha başarılı sonuçlar vermektedir. Özellikle erken teşhis edilen göz kaymalarının düzeltilebilme ihtimali daha yüksektir. Eğer kendinizde veya çocuğunuzda göz kayması, göz tembelliği veya ani şaşılık gibi durumlar yaşıyorsanız, mutlaka en kısa sürede bir uzmana başvurunuz.

Bir yanıt yazın

Bügün: 22 November 2024