B12 Vitamininin Sağlık İçin Faydaları

B12, kırmızı kan hücrelerinin üretimi için temel olduğundan tüm B vitaminlerinin en önemlisidir. Birçok fayda sağlama konusunda ünü vardır ve kanser, depresyon ve diğer sağlık koşullarının yenilmesine yardımcı olduğu söyleniyor. Peki, bu gerçekten nasıl çalışıyor ve B12 Vitamininin sağlık için faydaları neler?

B12 Vitamininin Sağlık İçin Faydaları

Vitamin B12 bulunan ana mineraldir kobalt sayısız hayati vücut fonksiyonları ve genellikle sağlığın iyileştirilmesi için gerekli bir mineraldir. B12 Vitamini, aynı zamanda kobalamin olarak da adlandırılan bu önemli bileşeni içeren tek B Vitaminidir.

Kobalamin, temelde hayvansal ürünlerde bulunan, bitkilerin üretmediği bir maddedir. Bu önemli mineral vücudumuza sayısız faydalar sağlar. İsterseniz, B12 vitamininin faydaları ve eksikliği durumunda vücutta meydana gelebilecek sorunlar hakkında daha detaylı bilgi almak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz…

B12 VİTAMİNİNİN FAYDALARI

B12 vitamini, insan vücudu için son derece gerekli olan ve B vitaminleri içerisinde en önemli vitamindir. B12 vitamininin faydaları şu şekildedir?

Kırmızı Kan Hücresi Sayısını Arttırır

Kobalaminin temel amacı, kırmızı kan hücresi üretimindeki ilişkili artıştır, çünkü B12 vitamininde bulunan proteinler olmadan vücudunuz bu hayati hücreleri çoğaltamaz. Kırmızı kan hücreleri oksijeni vücudun farklı bölgelerine taşır, bu yüzden çok önemlidir.

Vücudunuzdaki Amino Asitleri Dengeler

B12 Vitamini ayrıca amino asitlerin bakımı için hayati öneme sahiptir. Vücudumuzda yeterli miktarda homosistein (önemli bir amino asit) bulundurmak için B12 vitamini, B9 vitamini (folik asit) ile birlikte çalışmalıdır – diğer bir temel B vitamini. Ayrıca, folik asit fetüsün gelişim aşamalarında gebeliğin erken evrelerinde hayati öneme sahiptir.

Adetin Düzenlenmesine Yardımcı Olur

Hamileyseniz veya gebe kalmaya çalışıyorsanız da, B12 vitamini çok faydalıdır. Aynı zamanda anormal adet kanaması ile ilgili sorunları önlemeye ve azaltmaya yardımcı olur. Erkekler için de B12 Vitamini, Sperm üretimini arttırdığı için doğurganlığı arttırır.

Depresyonu Önler

B12 Vitamini ayrıca sinirlerin dengesini sağlamak ve sinir hücrelerinin miyelin kılıflarını korumak için de esastır. İçerdiği kobalamin, kalbin, sinir sisteminin ve beynin sağlığı ve işleyişi için hayati öneme sahiptir. Bu vitamin aynı zamanda depresyon veya diğer akıl hastalıklarıyla mücadelede de faydalıdır.

Nükleik Asidi Arttırır

Kobalamin, hücreleri sağlıklı tutmak için gerekli olan nükleik asidin üretilmesine yardımcı olur. Vücut tarafından DNA ve RNA sentezinde ve ayrıca enerjinin dönüşümünde gereklidir. Böylece, B12 vitamini tüm genetik materyallerin yaratılmasına yarar – yani vücudunuzdaki her hücreyi etkiler.

Kas Kütlesini Geliştirir

B12 Vitamini, doğru miktarda kas kütlesini korumak için gerekli olan önemli bir protein olan kreatin üretimindeki rolü sayesinde, kasların iyileşmesine ve büyümesine yardımcı olur ve enerji depolarını korur. Kreatin ve kas kütlesi arasındaki ilişki hakkında daha fazla bilgi için kas büyümesi için en iyi takviyelere göz atın.

Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirir

Kobalamin büyümeye yardımcı olur ve çocukların büyüyen vücutlarında sağlıklı bir iştah sağlar. Bilişsel işlevi geliştirir ve işitmeyi korur. Belki de en önemlisi, doğru bağışıklık sistemi gelişimi, savunmaları arttırması ve bulaşıcı hastalıkların kasılmasını önlemesi için gereklidir.

B Vitamini Deposu

B12 Vitamini öncelikle karaciğerde depolanır, ancak aynı zamanda böbrekler, kan, beyin, pankreas, kemik iliği ve testislerde de bulunur. Vücudun metabolizması vücudun ihtiyaç duyduğu ve kullandığı vitamin miktarını düzenler, ancak bütün maddeler gibi süresiz depolanamaz. Depolanan miktarlar 3-5 yıl sürebilir, bu nedenle düzenli olarak B12 kaynaklarını kullandığınızdan emin olun.

B 12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ VARSA NE OLUR?

Bir B12 vitamini eksikliği, pernisiyöz, anemi, megaloblastik anemi, sinir sisteminin bozulmasının, işitme, erkek infertilitesi ve adet bozuklukları, depresyon, zayıflık, yorgunluk ve hafıza kaybı gibi sonuçlara neden olabilir.

B12 VİTAMİNİ KAYNAKLARI NELERDİR?

Hayvansal kökenli ürünler – süt, kümes hayvanları veya et olsun – B12 vitamininin mükemmel kaynaklarıdır. Sisteminizin bu vitaminden yeterince almadığından şüpheleniyorsanız, diyetinize eklemeniz gereken bazı gıda ürünlerini kesinlikle atlamayın. B12 vitamini bakımından zengin besinler şu şekildedir;

  • Sardalya
  • Meralardan beslenen hayvanlardan sığır eti
  • Organik tavuk yumurtası
  • Deniz tarağı
  • Meralarda pastörize edilmemiş organik süt
  • Organik tavuk
  • Somon balığı
  • Ringa

Et bu vitaminin ana kaynağıdır, bu nedenle et ürünleri yemeyen insanlar B12 eksikliğine daha fazla yatkın olabilirler. Vejetaryenler ve veganlar için alternatiflerin bazıları, B12 ile kapsüller, aerosoller ve bu vitamin ile aşılardır. Bununla birlikte, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu şekli aldığınızdan emin olmak için bu ürünlerde kullanılan B12 tipine dikkat etmelisiniz. Piyasada satılan 2 tip B12 vitamini vardır:

Siyanokobalamin: Bu, satılan en popüler B12 vitamini türüdür çünkü daha ucuz ve üretilmesi daha kolaydır. Genel olarak, siyanokobalamin laboratuvarlarda sentezlenir ve insan vücudunda doğal olarak meydana gelmez. Sisteme girdikten sonra, vücut onu metilkobalamine dönüştürür.

Metilcobalamin: Bu türün B12 vitamininin aktif formu olduğu ve vücutta daha uzun süre kalabileceği söylenir. Vücudunuzun vitaminleri önceden emmesini sağlamak için bu türden kullanan B12 takviyeleri aramanızı öneriyoruz. Bu, söz konusu vitaminin doğal şeklidir, bu yüzden bedenin dönüştürmesi gerekli değildir. Siyanokobalaminden daha etkili olmasının yanı sıra, daha kolay kullanılır.

DİKKAT: Burada verilen öneriler tıbbi amaçlı değil, sadece bilgilendirme amaçlıdır. B12 vitamini eksikliği ya da takviyesi konusunda kesin bilgi için doktorunuza başvurmanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

Bügün: 4 October 2024