B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri

B12 insan vücudu için oldukça gerekli vitaminlerden biri. Peki, B12 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? B12 vitamini eksikliği durumunda vücutta neler olur? İşte detaylar...

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri

Yorgunluk, uyuşukluk, hafif bulantı, bulanık görme veya unutma eğilimi gibi belirtilerle karşılaştığınızda, birçok farklı senaryoyu düşünebilirsiniz. Bu sorunlardan bazıları korkuya neden olabilir, ancak göz önünde bulundurmayacağınız bir olasılık B12 vitamini (kobalamin olarak da bilinir) eksikliğidir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde, popülasyonun neredeyse yarısı kanda B12 vitamini eksikliğine sahiptir, ancak semptomlardaki bu “sinsi” semptomatolojiyi tanımlayan Harvard Health’e göre, semptomlar o kadar çeşitlidir ki; bunu B12 vitamini eksikliği ile bağlantılamak zor olabilir.

Ciddi bir B12 vitamini eksikliği durumunda ellerde iğne uyuşukluğu hissi, yürüme sorunları, yoğun eklem ağrısı, sarı ton gelişimi ve ilerleyen solunum yetmezliği gibi belirtilerin yanı sıra derin depresyon, paranoya ve sanrılar, hafıza kaybı, idrar kaçırma, tat ve koku kaybı görülebilir.

Yukarıdakiler gibi semptomların, problemin kaynağını araştırmak yerine insanların kendilerini tedavi etmeye odaklanmasına neden olması büyük bir sorundur. Bununla birlikte, er ya da geç, tezahür etmediği sürece, sistemdeki B12 vitamini eksikliği, Alzheimer hastalığı, Crohn hastalığı ve geri dönüşü olmayan beyin hasarı gibi ciddi hastalıkların sonuçlara yol açabileceği kadar yıkıcı olabilir. İsterseniz B12 vitamini eksikliği belirtileri neler gelin yakından bakalım…

B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN 8 BELİRTİSİ

B12 vitamini eksikliği ile ilgili olabilecek geniş bir semptom listesi vardır, ancak çoğu merkezi sinir sisteminizle ilgilidir. Çok düşük B12 seviyelerine sahip olmak aynı zamanda göz problemleri, zayıflık, ellerinizde veya ayaklarınızda karıncalanma ve “ağırlık” sıkıntısı yaşamanız durumunda sizi de etkileyebilir.

Düşük seviyede B12 vitamini seviyesine işaret edebilecek sekiz genel belirti:

  • Yorgunluk
  • Anemi
  • Hastalık
  • Sindirim problemleri
  • Zayıflık
  • Kutanöz enfeksiyonlar
  • Zihinsel karışıklık
  • Sinir sorunları

Ancak, vücudun çeşitli bölgelerinin B12 vitamini eksikliğinden olumsuz yönde etkilenebileceğini ve belirtilerin çoğunun ilgisiz olduğu görülmesine rağmen, söylendiği gibi, çoğu zaman bir durumun ortaya çıkabileceğini anlamak da önemlidir.

ANEMİ B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ İLE BAĞLANTILI OLABİLİR

Düşük B12 vitamini düzeyleri, kendi semptomları olan anemiye neden olabilir. Tüm insanlarda olduğu gibi, sinir sistemini sağlıklı tutmak ve ayrıca tüm hücrelerin genetik materyali olan DNA’yı üretmek için B12 vitamini gerekir. Ek olarak, vücutta oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin yapılması için B12 vitamini gerekir. Bununla birlikte, B12 vitamini eksikliği olduğunda, kırmızı kan hücrelerinin çoğu anormal bir şekilde oluşur veya çok büyüktür, bu nedenle oksijen taşıyamazlar; bu nedenle, süreç değişmiştir.

Tek tek kırmızı kan hücrelerinde çok az sayıda kırmızı kan hücresi veya anormal derecede düşük miktarda hemoglobin, kansızlığa neden olabilir; eksikliğin bir sorun haline gelebileceğinin en yaygın ve bilinen işaretlerinden biri.

Anemi, yukarıda belirtilen semptomların bazılarına neden olabilir, zayıflık, halsizlik, baş dönmesi, soğuk ayaklar ve eller, soluk cilt ve göğüs ağrısı gibi, kalbin vücuttaki oksijen bakımından zengin kanı taşımak için daha fazla çalışması gerekir.

Bu da, düzensiz kalp atışı veya aritmiye, kalbin genişlemesine ve hatta kalp yetmezliğine neden olabilir.

B12 vitamin eksikliğini hızlı bir şekilde anlamak önemlidir, çünkü kontrol edilmezse vücuda kalıcı hasar verebilir.

B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN NEDEN OLABİLECEĞİ HASTALIKLAR

Linus Pauling Institute’e göre, B12 vitamini eksikliği, aşağıdakiler gibi çeşitli hastalıklardan ve ciddi durumlardan da sorumlu olabilir:

  • Meme kanseri
  • Kronik mide iltihabı
  • Depresyon
  • Nöral tüpün kusurları
  • Osteoporoz
  • Mide kanseri
  • Tiroid fonksiyon bozukluğu
  • DNA’ya zarar

SİNİR SİSTEMİ B12 EKSİKLĞİ İLE YAKINDAN İLGİLİ

B12 vitamini eksikliği, sinir sistemi ile yakından bağlantılı olduğu için, “iğneler ve iğne” olarak bilinen semptom, en kısa sürede ele alınması gereken ve beynin fonksiyonlarının ne kadar bağlantılı olabileceğini gösteren sinirsel bir sorun olduğunu gösterebilir.

B12 vitamini, sinir impulslarının iletilmesi ve miyelin kılıfının üretimi de dahil olmak üzere merkezi sinir sisteminin bakımı için önemli olduğundan, sinirleri korur ve “izole eder”. Bu koruyucu izolasyon olmadan, sinirleriniz zarar görebilir, bu da elleriniz ve ayaklarınızdaki “iğneler ve iğneler” e benzer semptomlara ve ayrıca merkezi ve periferik sinir sistemine zarar verebilir.

Cildinizin solgun veya sarı göründüğünü fark ettiyseniz, vücudunuzun yeterli miktarda kırmızı kan hücresi üretemediğinin bir işareti olabilir. Bunun hakkında düşünmemiş olabilirsiniz, ancak kırmızı kan hücreleri cilt altında dolaşan ve sağlıklı bir renk veren hücrelerdir.

B12 Vitamini eksikliği, kan hücrelerini zayıflatabilecek megaloblastik anemiye neden olabilir, daha sonra diğer semptomlar ortaya çıkmaya başlar. Karaciğer kırmızı kan hücrelerini parçaladığında, cilde sık sık bebeklerde görülen sarı bir görünüm veren kahverengimsi bir madde olan bilirubini serbest bırakır.

Ve eğer bu problemler yeterli değilse, düşük B12 seviyesine sahip kişilerin de zihinsel açıklık problemleri olabilir, bu daha sonra doktorların bilişsel bozulma veya demans teşhisi koymasına neden olabilir.

Çoğu zaman, semptomlar, birilerinin akıl yürütme problemleri ve hafıza kaybı olduğunda belirginleşir, ancak tedavi edildiğinde semptomları hafifletebilecek B12 vitamini eksikliği olasılığını araştırmak yerine, başka nedenlere bakılır.

2012 yılında Avustralya’da yapılan kapsamlı bir derleme, düşük B12 vitamini düzeyleri ve nörodejeneratif hastalık arasındaki bağlantıları ortaya koydu. Toplam 43 çalışma “normalin altındaki subklinik aralıkların Alzheimer hastalığı, vasküler demans ve Parkinson hastalığına bağlı olduğunu” ortaya koydu. Başka bir çalışma da şunu göstermektedir:

“Bir hastada hafıza kaybı olduğunda, genellikle tedaviyle ters çevrilebileceğinden B12 vitamini eksikliğini aramalısınız. Birçok nöropsikiyatrik semptom gözlendi; ve çoğu megaloblastik anemiden muzdarip olmayan hastalarda ortaya çıkar. Bunlar arasında hafıza kaybı, psikoz, halüsinasyonlar ve sanrılar, yorgunluk, sinirlilik, depresyon ve kişilik değişimleri bulunur. ”

AĞIZDAKİ BELİRTİLERE DİKKAT

Aneminin sık görülen bir belirtisi, bazen kanser yaraları veya aftöz ülserler olarak bilinen ağız ülserleri, diş etlerinde veya dudakların hemen içinde görülebilen küçük sarı veya beyaz ülserlerdir. Genellikle bir veya iki haftada kaybolsalar da, oldukça acı vericidir.

Ancak, B12 vitamini eksikliği, dilde bile ağızda başka semptomlara neden olabilir. Bir çalışma, orta yaşlı bir hastada birkaç ay boyunca dilde kalıcı yanma hissi deneyimi yaşadı, bu semptomların sıkça ortaya çıktığı demografik bir grup var.

Pürüzsüz, kırmızı ve gözle görülür şekilde iltihaplı bir dile neden olan glossitis tanısı aldı. Hastaya, üç gün sonra “semptomlarını ve dilin normal klinik görünümünü tamamen çözen” tek bir B12 vitamini enjeksiyonu yapıldı.

Düşük düzeyde B12 vitamini, hayatı tehdit eden iki patojen nedeniyle yüksek bir enfeksiyon riski taşıyabilir.

B12 vitamini eksikliği olan kişiler, yaşamı tehdit eden iki patojenin neden olduğu enfeksiyonlar için yüksek risk altında olabilir. PLOS Genetik dergisinde yayınlanan bir çalışmanın bulguları, dünyanın en temel organizmalarından biri olan Caenorhabditis elegans (C. elegans) adı verilen 1 milimetre uzunluğunda nematodlar veya solucanlar içermiştir.

Çalışmada hayati öneme sahip bir veri, nematodların insanlarla ilginç bir özellik paylaşmasıydı; yani B12 vitamini de üretemezler.

B12 VİTAMİNİNİ EKSİKLİĞİNİN EN YÜKSEK RİSKLERİ NELERDİR?

Bazı insanlar vitamin veya mineral eksikliği diğerlerinden daha büyük risk taşır, ancak bu durumda veganlar ve vejetaryenler özel bir risk taşır, çünkü B12 vitamini hayvansal ürünlerden kaynaklanmaktadır. Ayrıca, yaşlı yetişkinlerin yanı sıra gastrointestinal problemleri olan ve emilim bozukluğu olan kişiler de risk altında olabilir.

Benzer şekilde, araştırmalar ayrıca (diyabet için) metformin kullanan ve uzun süreli proton pompası inhibitörleri (mide asidi için) kullanan kişilerin de B12 vitamini eksikliği riskinde artış olabileceğini göstermiştir. Bu, araştırmacılara “metformin alan hastalarda periyodik olarak B12 vitamini seviyelerini izlemenin uygun olmadığını” gösterdi.

Vücudunuz B12 vitamini yapamadığı için başka bir kaynaktan gelmelidir; yani, yiyecek ve takviyeler. Bununla birlikte, bazı mükemmel kobalamin kaynakları veya B12 vitamini şunlardır:

  • Organik beslenen hayvanlardan gelen kırmızı et
  • Kuzu
  • Deniz tarakları
  • Meralarda yetiştirilen yumurta ve organik tavuk
  • Pastörize edilmemiş süt, meradan beslenen hayvanlardan
  • Yemek mayası

İdeal B12 vitamini takviyesinin ne olduğunu da düşünmelisiniz. Sentetik şekli olan siyanokobalamini, gıdalarda bulunan doğal form olan metilkobalamine karşı karşılaştırırsak, ikincisi en iyi seçenektir, Bunun sebeplerinden biri, vücudunuzun daha fazla miktarlarda tutabilmesidir.

Bir yanıt yazın

Bügün: 3 December 2024