Çekişmeli Boşanma Davası Nedir? Avukat Gerekli midir?

Hayatımızı birleştirmeye karar verdiğimiz insan ile evlenirken yalnızca bir evet sözcüğü yeterli oluyor. Ancak zaman içerisinde evlendiğimiz kişi ile...

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir? Avukat Gerekli midir?

Hayatımızı birleştirmeye karar verdiğimiz insan ile evlenirken yalnızca bir evet sözcüğü yeterli oluyor. Ancak zaman içerisinde evlendiğimiz kişi ile çeşitli anlaşmazlıklar yaşayıp, aslında doğru kişinin o olmadığını fark ederek ayrılmak isteyebiliyoruz. Fakat boşanma davaları içerisindeki farklı türlerle hukuksal olarak oldukça karmaşık yapıya sahip bir süreç olarak karşımıza çıkıyor.

Eşlerin boşanma sonrası tazminat, nafaka ya da velayet gibi maddi, manevi konularda görüş birliğine varamaması durumunda açılan çekişmeli boşanma davası en zor tür olarak kabul edilir. Hangi tarafın kusurlu olduğunun tespit edilmesi, tanıkların dinlenmesi ve boşanmaya neden olan olguların tespiti oldukça uzun ve zor bir süreç haline gelebilir.

Her ne kadar yasalarımız gereği boşanma davalarının hiçbir türünde avukat tutma zorunluluğu olmasa da çekişmeli boşanma davası gibi karmaşık prosedürleri sahip bir dava türünde avukat tutmak doğru bir karar olabilir. Çünkü çekişmeli boşanma davalarının açılış süreci taraflar için oldukça zor olabilir. Doğru mahkemeye yapılmayacak bir başvuru reddedileceği gibi bir daha boşanma davası açmak için 3 yıl beklemeniz gerekecek. Böyle bir durum her iki tarafı da maddi, manevi büyük zararlara uğratabilir.

Çekişmeli boşanma davalarında boşanma avukatı tutmanın bir diğer avatanjı ise mahkeme süresinin kısalması. Çekişmeli boşanma davaları duruma göre 4-5 yıl gibi uzun sürelere yayılabilir. Tecrübeli bir boşanma avukatı, dava süresi bu kadar uzamadan sonuç almanıza yardımcı olabilir.

Ayrıyetten davada haklı konumda olsanız bile avukat yardımı olmadan kendinizi yanlış ifade etme ihtimaliniz var. Böyle bir durumda tazminat, nafaka gibi maddi şeylerin yanında velayet gibi manevi değerleri de kaybedebilirsiniz. Bu tarz hak kayıplardan ancak bir avukat yardımıyla kurtulabilir ve haklılığınızı kanıtlayabilirsiniz.

Bir başka önemli husus ise çekişmeli boşanma davası açmak için verilen dilekçe. Bir çok kişi internetteki örnek dilekçelerin benzerlerini yazıyor. Bu nedenle kendi sorunlarını dile getiremeyip yanlış bir dava açıyorlar.

Sonuç olarak çekişmeli boşanma davalarında, maddi veya manevi olarak mümkün olan en az zararı alıp en kısa sürede yeni bir hayata atılmak istiyorsanız boşanma avukatı tutmak sizin için oldukça faydalı olabilir.

 

Bir yanıt yazın

Bügün: 15 October 2024