e-İrsaliye nedir? Nasıl kullanılır?

e-İrsaliye nedir? Nasıl kullanılır?

Satıcı tarafından, herhangi bir malın satılması karşısında elde edilen bedelin tutarını gösteren belge olarak tanımlanmaktadır. Başlarda kağıt üzerine hazırlanan irsaliye, teknolojik gelişmeler sayesinde e-irsaliye sistemine geçiş süreciyle dijital ortama geçmiştir. Kağıt irsaliye ile birebir aynı nitelikte olan e-irsaliye, dijital ortamda hazırlanan elektronik bir belgedir.

Sevk irsaliyesi kullanan kurumlar kağıt olarak irsaliye hazırlarken, e-irsaliye sistemine geçiş yapan firmalar, dijital ortamda irsaliye hazırlayarak karşı tarafa iletmektedir. Devlet denetimlerinin daha kontrollü bir şekilde gerçekleşmesi, sürecin hızlandırılması, güvenliğin artması, ulaşılabilirliğin artırılması, zamandan tasarruf ve maliyetin düşürülmesi adına e-İrsaliye sistemine geçiş yapmak firmalar adına faydalı bir süreci beraberinde getirir.

e-İrsaliye, Kimler İçin Zorunludur?

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’in, son düzenlemeleri karşısında e-irsaliye zorunluluğu getirildi. 2021 hesap dönemine ait ciro 25 milyon TL’den 10 milyon TL’ye düşürüldü. Yani 2021 hesap dönemi sürecinde cirosu 10 milyon TL’yi bulan firmaların 1 Temmuz 2022 tarihine kadar e-irsaliye uygulamasına geçiş yapması zorunlu tutuldu.

e-İrsaliye nedir? Nasıl kullanılır?

Bu yenilikle beraber e-irsaliye sisteminin benimseyen firma sayısı artarken, sistemin yaygınlaşması da sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra zorunluluk kapsamında olmayan firmalarında e-irsaliye sistemine geçiş yapması mümkündür. Gönüllü olarak geçiş yapmak isteyen firmalar, herhangi bir tarihte elektronik irsaliye kullanıcısı olabilirler.

e-İrsaliye Üzerinde Bulunması Gereken

  • İrsaliyeyi hazırlayan şirketin bilgileri (ad soyad, adres, ticari unvan, vergi dairesi ve hesap numarası)
  • İrsaliye üzenlenme tarihi ve belge numarası
  • Alıcı bilgileri (ad soyad, adres, ticari unvan, vergi dairesi ve hesap numarası)
  • Taşınan malın türü ve miktarı
  • Fiili sevk tarihi
  • Saat ve dakika olarak fiili sevk zamanı

e-İrsaliyeye Nasıl Geçilir?

e-irsaliye sistemine geçiş yapmak isteyen firmaların e-fatura kullanıcısı olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra e-fatura mükellefleri, e-irsaliye ve e-fatura için aynı yöntemi kullanmaları gerekir. Yani e-fatura kullanıyorsanız ve bu sisteme geçerken hangi yöntemi kullandıysanız e-irsaliye başvurusu içinde aynı yöntemi kullanmanız gerekir. E-irsaliye başvurusu için aşağıdaki yöntemleri kullanarak geçiş sürecini başlatabilirsiniz.

e-İrsaliye nedir? Nasıl kullanılır?

·         e-İrsaliye GİB Portal yöntemi

·         e-İrsaliye özel entegrasyon (entegratör) yöntemi

·         e-İrsaliye entegrasyon (doğrudan entegrasyon) yöntemi

Bu içerik ERP programı üreticisi Comport tarafından hazırlanmıştır.

Bir yanıt yazın

Bügün: 2 December 2024