Çatallanma- Fork Nedir?

Anlam olarak çatallanma blok zincir ağındaki veri zincirinin bazı sebeplerden dolayı ikiye ayrılması demektir.

Çatallanma- Fork Nedir?

Anlam olarak çatallanma blok zincir ağındaki veri zincirinin bazı sebeplerden dolayı ikiye ayrılması demektir. Kripto para piyasaları için blok zincir ağlarının iki farklı kopya halinde yollarını ayırması çoğu zaman güncelleme olarak bilinmektedir.

Çatallanmalar gerçekleştiğinde kripto paralarda, birimin değerlerini direkt olarak etkileyen faktörlerden en önde geleni olarak düşünebiliriz. İki yeni dijital varlığın oluşmasına bile sebep olan bu iki zincir, çatallanma işlemi olana kadar aynı veriler ile paylaşılırken, işlem sonrasında yeni bir işleyiş biçimiyle yollarına devam ederler.

Bu iki ayrı kopyadan oluşan çatallanma işlemi, kullanıcı tabanı ya da düzenleyip geliştirenler için temel bir olgunun değişmesi gerektiğini düşündüklerini de ortaya koymaktadır. Geçmişte yaşanan büyük bir hack nedeniyle ya da Bitcoin ve Bitcoin Cash adı verilende yaşanılan gibi yatırımcı topluluğu içerisinde anlaşmazlıklara da yol açabilmektedir. Bir başka durumda erken dönemlerde hesapta olmayan bir sorun oluşması, ağda yaşanan sorunlar ya da ölçeklenebilirlik gibi sorunlar için de çatallanma işlemi gerçekleştirilebilir. Ya da bambaşka bir düşünce tarzıyla da ekosistemin daha verimli çalışmasını sağlamak adına da bu işlem gerçekleştirilebilir.

Çatallanma durumu söz konusu olduğunda bunun geçerli olup olmadığına karar verebilmek için yazılımsal kararlar verilmektedir. Bu durum, blok zincir ağıdaki hemen hemen her çeşit sapmaların fork olarak kabul görmesi anlamına da gelmektedir. Çatallanmanın, Hard Fork ya da Soft Fork olarak iki ana çeşidi bulunmaktadır.

Hard Fork Nedir?

Sert çatallanma olarak ifade edilen bu türün, blok zincir ağı üzerinde yapılan köklü ve geri alınamaz protokol güncellemeleri olarak anlaşılabilir. Hard fork, geriye bakıldığında uyumu bozan herhangi bir değişikliktir. Bir önceki yazılımı çalıştıran zincirler, yeni güncellemeyle beraber geçersiz olarak kabul görürler. Yeni ve geçerli olan düğümleri çıkarmak adına güncellemelerin yapılması gerekmektedir.

Yatırımcı topluluğunun birçoğu, eski düzenlemeleri kullanmaya devam etmek istemediklerini düşündüklerinde, düğümler bölünür ve iki ayrı para birimi ortaya çıkar. Bitcoin’de düğümleme sonrası çıkan Bitcoin Cash buna örnek olarak gösterilebilir. Sert çatallanma sonrasında iki blok zincir arasındaki iletişim son bulur ve işlem geri alınamadığı için sadece zorunlu durumlarda gerçekleştirilmektedir. Dyorex

Soft Fork Nedir?

Yumuşak çatallanma olarak bilinen Soft Fork, blok zincir ağının daha verimli çalışmasına destek veren ve geri dönük teknik iyileştirmeler gerçekleştirilen çatallanma türüdür. Yumuşak çatallanmalarda, geriye yönelik değişiklikler yapıldığından bu işlem gerçekleştirildiğinde, kripto para biriminin ağı üzerinde bağlı olan bilgisayarları geçerli işlem olarak kabul etmektedirler. Kripto para birimleri tarafından bakıldığında, bu çatallanma türü işlemin yapılmasından sonra ya da yeni bir döneme ait tüm kriptoların değişimini mümkün kılmaktadır.

Ethereum Nedir da Merge güncellemesi, son birkaç senedir tüm kripto para sektörünün en kritik konularından birisiydi. Bu sene içerisinde gerçekleştirilen Ethereum Merge yükseltmesinin ardından ortaya çıkabilecek forklar değerlendirilmişti. Ethereum yönetimi tarafında yapılan açıklamalar neticesinde ise forkların dikkatle inceleneceğini duyurulmuştu.

Ethereum Kurucusu Vitalik Buterin’in yapmış olduğu açıklamalarda, Merge’ün ağdaki enerji kullanımının neredeyse %100’ünün iyileştirilmesine işaret edildi. Bununla beraber altyapısında iyileştirilmelere olanak sağlayacak bu güncelleme sonrasında Proof of Work iş kanıtından, Proof of Stake hisse kanıtına geçiş gerçekleşti. Her ne kadar güncelleme öncesinde ve sonrasında madenciler tarafından büyük bir tepki toplasa da Ethereum ve hatta blok zincir ağı için oldukça önemli bir konu olduğu kesin. Bu yeni yükseltmeyle beraber önceki Proof of Work ağında yaşanan zorluk seviyesi, yeni blokların oluşmasıyla madencilikte popülerliğinin artacağına işaret etse de bir noktadan sonra madenciliğin mümkün olmayacağını kesinleştirecek. Yapılan güncelleme sonrasında ağın %55’inin tamamlandığı açıklamasını yapan Vitalik Buterin’in Buna ek olarak saniyede 15.20 işlem yerine neredeyse 100.000 adet işlem yapılabileceğini de duyurdu.

Ayı sezonunda olduğumuz için her ne kadar Ethereum’da istenilen fiyat seviyelerini göremesek de önümüzdeki boğa sezonu için bir hazırlık olduğunun farkına varmalıyız. Ethereum tarafında olan bu yükseltmeyle beraber gelecekte blok zincir ekosisteminde çok farklı bir noktada olacağımızı biliyoruz. Sizlerde Ethereum alım satımları için dyorex.com websitesini ziyaret edebilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

Bügün: 14 September 2024