Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2019 11:30 Kategori: Sağlık

Gıda Zehirlenmesi Ne Kadar Sürer?

Gıda zehirlenmesi nedir, neden olur? Gıda zehirlenmesi kaç gün sürer? Gıda zehirlenmesi durumunda doktora ne zaman başvurmak gerekir? İşte detaylar…

Gıda Zehirlenmesi Ne Kadar Sürer?

Gıda zehirlenmesi, parazit, virüs veya bakteri ile kirlenmiş bir içecek veya yiyecek aldığınızda meydana gelen yaygın bir durumdur. Gıda zehirlenmesine yaşadığınızda, kusma, bulantı, ishal ve karın krampları da dahil olmak üzere sindirim sisteminizden rahatsızlık verici semptomlara maruz kalırsınız. Gıda zehirlenmesinden etkilenmiş ve bu belirtileri yaşıyorsanız, tek düşündüğünüz şey kendinizi daha iyi hissetmek olacaktır. Çoğu durumda, semptomlar kendi kendine iyileşir, ancak bazen tıbbi yardım almanız gerekebilir. Peki, Gıda zehirlenmesinin ne kadar sürer? Gıda zehirlenmesinde ne zaman doktora gitmek gerekir?

Her şeyden ilk sen haberdar ol!

Mail listesine kayıt ol, yeni içeriklerden hemen haberdar ol!.

GIDA ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ

Gıda güvenliği ve üretimi alanındaki büyük ilerlemelere rağmen, gıda zehirlenmesi hala yaygındır. İşleme, depolama, nakliye, hazırlama ve pişirme de dahil olmak üzere üretimin farklı aşamalarında yiyecekler kirlenebilir. Belirtiler, kirli yiyecekleri yedikten veya kirli içecekleri içtikten saatler sonra veya hatta günler sonra başlayabilir. Zamanlama büyük ölçüde altta yatan nedene ve tükettiğiniz kontamine gıda miktarına bağlıdır. Gıda zehirlenmesi belirtileri şu şekildedir;

  • Ateş
  • İshal
  • Karın ağrısı
  • İştah kaybı
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Yorgunluk
  • Zayıflık

Gıda zehirlenmesi, ayrıca, bağışıklık sistemini büyük ölçüde tehlikeye atmış insanları da etkiler. Bir aile aynı yemeği tüketebilir, ancak yalnızca bir kişi gıda zehirlenmesine maruz kalabilir. Bunun nedeni, diğer tüm aile üyelerinin sağlıklı olması, bir kişinin de bağışıklık sisteminin bozulmasına neden olmasıdır. Bazı insanlar belirli toksinlere veya mikroplara karşı daha duyarlı olabilir, çünkü bunlar çoğu zaman gıda zehirlenmesinden muzdarip olanlardır.

GIDA ZEHİRLENMESİ BELİRTİLER NE KADAR SÜRER?

Gıda zehirlenmesinin farklı türleri ve nedenleri vardır ve belirtilerinizin ne kadar süreceği onlara bağlıdır. İşte gıda zehirlenmesi türleri;

Norovirüs: Suda, mikrop ve dışkı ile kontamine olmuş yiyeceklerde bulunan bulaşıcı bir virüstür. Enfekte bir yüzeyle veya bireyle temas ettiğinde yayılabilir. Gıda kaynaklı hastalıkların büyük bir yüzdesinden sorumludur ve bazı vakalarda hastaneye yatış gerekir. Salgınların çoğu restoranlarda ve enfeksiyonlu bireylerin çiğ gıda maddelerini tuttukları diğer yemek servisi ortamlarında gerçekleşir. Norovirüs ile ilişkili gıda zehirlenmesi sadece tam dinlenme, uygun hidrasyon ve mineral ve vitamin takviyesi ile tedavi edilebilir. Semptomların çoğu, 12 ila 48 saatlik süre içerisinde başlar ve 3-4 gün sonra durur. Ciddi durumlarda, norovirüs ciddi dehidratasyona neden olabilir. Eğer tedavi edilmezse, ölüme bile yol açabilir.

Hepatit A: Bu enfeksiyona maruz kalan kişiler, genellikle kontamine sulardan veya kirli sulardan yiyecek, kabuklu deniz ürünleri veya balık tüketmişlerdir. Belirtileri sarılık, yorgunluk, ateş ve karın ağrısıdır. Enfeksiyonun ciddiyetine ve tıbbi tedavinin ne kadar hızlı yapıldığına bağlı olarak enfeksiyon yaklaşık 15 ila 50 gün sürer.

Salmonella: Salmonella, enfeksiyonla ishale neden olur ve kirli su ve yiyecek yoluyla yayılır. Salmonella bakteriyel diyare neden olur ve gıda zehirlenmesinden kaynaklanan ölümlerin ana nedenlerinden biridir. Bu bakteri su ve dışkı ile kirlenmiş yiyecekler yoluyla yayılır. Enfekte bir hayvan veya birey ile temas da bu enfeksiyona neden olabilir. Enfeksiyöz diyare ek olarak, salmonella ayrıca karın ağrısı ve ateşe de neden olur. Enfeksiyonun belirtileri kontamine yiyecekleri tüketildikten sonraki 6 ila 72 saat içinde ortaya çıkmaya başlar ve genellikle dışkı örneği kullanılarak teşhis edilir. Dinlenme ve hidrasyonun tedavi yöntemleri ve belirtiler 4 ila 7 gün içinde azalır. Antimikrobiyal ilaçlar çocuklara, yaşlılara ve bağışıklık sistemi zayıf olan diğer hastalara verilebilir.

Listeria: Listeria genellikle pastörize edilmemiş süt, yumuşak peynir ve kurutulmuş et tüketen insanları etkiler. Belirtileri ateş, grip, ağrı ve baş ağrısıdır. Bu enfeksiyonu alan hamile kadınların ölü doğum ve düşük yapma oranları artmıştır. Belirtiler 2 gün içinde azalabilir veya 3 ay sürebilir. Gebelikte yememeleri önerilen yiyeceklerin çoğunun temel nedenlerinden biridir.

Clostridium perfringens: Bu, hayvanların ve insanların bağırsaklarında enfeksiyona neden olan bir bakteri türüdür. Temas yoluyla yayılmaz ve kanatlı hayvan ürünlerinde ve çiğ etlerde yaygın olarak bulunur. Genellikle hızlı servis için sıcak tutulan önceden pişirilmiş yiyecekler yoluyla yayılır. Belirtiler bakterilere maruz kaldıktan 8 ila 12 saat sonra başlar. Belirtileri karın ağrısı ve ishali içerir, ancak kusma ve ateşle birlikte değildir. Belirtileri aniden başlar ve bir gün içinde azalır. Tedavi hidrasyon ve dinlenmeyi içerir, ancak bazı durumlarda intravenöz sıvılar ve elektrolit replasmanı gerekli olabilir.

Campylobacter türleri: Bu, ince bağırsaklarda ve mide iltihabına yol açan bakteriyel gastroenteritin önde gelen nedenidir. Sıcak kanlı hayvanların kümes hayvanları ve sığır gibi hayvanların bağırsaklarında bulunurlar. Kanatlı hayvan ürünleri ve et yoluyla yayılır, ayrıca virüslü bir hayvanla doğrudan temas yoluyla da yayılır. Enfeksiyon 1 ila 10 günlük tüketimden sonra ortaya çıkar ve semptomlar 3 ila 6 günde iyileşmelidir. Tedavi, dinlenmeyi ve hidrasyonu içerir, bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerin tıbbi yardıma ihtiyacı olabilir.

Parazitler: Parazitler az pişmiş balık veya et ve dışkı maddesiyle kontamine olmuş çiğ sebzeler yoluyla bulaşabilir. En yaygın parazitlerden bazıları protozoa, yuvarlak kurtlar ve tenyalanlardır. Belirtileri gastrointestinal problemleri, cilt lezyonlarını, sinir problemlerini ve öksürüğü içerir. Belirtiler maruz kalma 2 gün içinde göstermeye başlar ve 3-4 gün sürer.

Listeria monocytogenes: Bu nadir görülen bir gıda kaynaklı hastalık şekli olsa da, genellikle ciddidir ve hastanede yatışı gerektirir. Çoğunlukla hamile kadınları, yeni doğan bebekleri, yaşlıları ve bağışıklığı zayıf olan hastaları etkiler. Bu enfeksiyonun ilk belirtileri diyare benzer ve sıklıkla 1-4 saatlik maruz kalmadan sonra ortaya çıkar. Tedavi edilmezse, kas ağrısı, eklem ve kas sertliği, denge kaybı, kasılmalar ve konfüzyon gibi diğer ciddi semptomlara yol açabilir. Hamile bir kadını etkilerse plasentadan fetusa ulaşabilir ve ölü doğum olabilir. Dışkı örnekleri bu enfeksiyonu teşhis etmek için kullanılır ve antibiyotik ile tedavi edilir. Belirtiler ancak uygun tıbbi tedaviden sonra devam eder.

Escherichia coli (E. coli) : E. coli bakterisi bağırsaklarınızda doğal olarak bulunur, ancak türlerinin bazıları enfeksiyona ve ayrıca sindirime neden olabilir. Dışkı ile kirlenmiş su veya yiyeceklerden veya enfekte olmuş bir kişiyle doğrudan temas yoluyla yayılır. Diğer semptomlara ek olarak kanlı ishal, idrar yolu enfeksiyonu ve solunum problemine de neden olur. Belirtiler 3-4 gün içinde ortaya çıkmaya başlar ve 5-7 gün sonra iyileşir.

GIDA ZEHİRLENMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN İPUÇLARI

Gıda zehirlenmesini önlemek için almanız gereken bazı ipuçları:

  • Yiyeceklere dokunmadan önce ve sonra ellerinizi su ve sabunla yıkayın.
  • Tuvaleti kullandıktan, hasta insanlara dokunduktan sonra veya kontaminasyon riski yüksek bir alanda ellerinizi yıkayın.
  • Gümüş kapları, yemek kaplarını, kesme tahtalarını ve tezgah üstlerini antibakteriyel deterjanla yıkayın.
  • Pişirmeden veya tüketmeden önce tüm meyve ve sebzeleri yıkayın.
  • Pişmemiş balık, kümes hayvanları ve etleri asla başka yiyeceklerle birlikte tutmayın.
  • Kanatlı hayvan eti, et, yumurta ve deniz ürünleri için ayrı bıçaklar ve kesme tahtaları kullanın.
  • Kümes hayvanları veya etleri marine ettikten sonra, önce haşlama olmadan pişirmeyin.
  • Bakteriler hızla 40 ° ila 140 ° F arasında çoğalır. Soğutma gerektiren yiyecekleri her zaman 40 ºF / 4 ºC altında tutun.
  • FDA kümes hayvanları, balık ve etleri pişirmek için minimum bir sıcaklık önerdi. Pişirirken bir et termometresi kullanmalısınız.
  • Bozulabilir yiyecekler 2 saat içinde dondurulmalı veya soğutulmalıdır.
  • Kullanmadan önce daima donmuş yiyecekleri uygun şekilde çözün. Bunu mikrodalga fırında, buzdolabında veya soğuk su kullanarak yapabilirsiniz.

Dikkat: Bu makale sadece bilgi amaçlı olup, herhangi bir tıbbi tedavi önerme veya tanı koyma yetkisi yoktur. Herhangi bir rahatsızlık durumunuz varsa doktora başvurmanızda fayda vardır.

Kaynak: oneHOWto

Etiket yok!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir