ABD’nin Vanderbilt Üniversitesi’nde bilim insanı Jingjing Zku liderliğinde yapılan bir araştırmanın sonuçları dünyayı şok etti. Bu araştırmaya göre sigara tiryakisi olmayanlarda bile günde 2 fincandan daha fazla kahve içmek akciğer kanseri riskini ciddi biçimde arttırıyor. Farklı coğrafyalarda ve farklı merkezlerde yapılan araştırmaların ortak velisi olan bu sonuç, Günde 2 fincan veya daha fazla kahve içmenin sigara tiryakisi olmasanız bile akciğer kanseri riskini %41 oranında artırdığını ortaya koydu. Geçtiğimiz hafta düzenlenen Amerikan kanser Derneğinin yıllık toplantısında bu araştırmanın sonuçları açıklandı. Peki, kahve ve akciğer kanseri arasındaki bağlantı ne? Henüz bunu bağlantının kesin nedeni bilinmiyor ancak, kahvenin kavurma işlemi nedeniyle akciğer kanserine sebep olabileceği düşünülüyor.
SAĞLIKSIZ BESLENME ERKEN ÖLÜM NEDENİ
The Lancet dergisinde Geçtiğimiz hafta yayınlanan yeni bir araştırmanın sonuçlarını da herkesin kulağına küpe olacak çok ciddi bilgiler ve uyarılar yer aldı. Yapılan bu önemli araştırmaya göre her 5 yetişkinden biri yanlış beslenme alışkanlıkları ve daha açık bir ifade ile kötü beslenme nedeniyle hayatını kaybediyor. Araştırma sonuçlarında ortaya çıkan verilere göre kötü beslenme neredeyse sigara içme tehdidinden bile daha önemli.
TUZ ÇOK ÖNEMLİ BİR TEHDİT
En önemli beslenme tehlikelerinden biri gazlı ve şekerli içeceklerin tüketimi. Özellikle trans yağ yüklü paketli gıdalar tüketmek sağlık için oldukça olumsuz bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ile ilişkili ölüm oranlarında fastfood gıdaların tüketildiği yerlerde ciddi oranda bir artış gözleniyor. Batı tipi beslenme dünya genelinde yardımlaşmaya başladıkça sadece bedene giren toksik madde oranı artırmakla kalmıyor aynı zamanda zorunlu ihtiyaç olarak kabul edilen bazı mikro besin unsurlarını ve önemli destek maddelerinin alımı da tehlike içerisine giriyor.
İYİ BESİNLERDEN UZAKLAŞMA
Araştırma sonuçlarına göre herkesin çıkarması gereken en önemli ders, sadece kötü beslenme ve olumsuz sonuçlarını odaklanmak yerine faydalı besinleri ıskalamamayı öğrenmek. Yayımlanan araştırmanın sonuçlarına göre kötü beslenme ve kötü beslenme nedeniyle beklenenden erken ölmenin en önemli nedenleri şekilde;
Fazla tuz tüketimi: Günlük beslenme düzenimizde her ne kadar tuzdan kaçınsak da, paketli gıdaların hepsinin içinde yüksek miktarda tuz bulunuyor.
Az sebze ve meyve tüketme: Sebze ve meyve tüketiminin de cömert olmak gerekiyor. Birçok sağlık sorunu bu ikilinin az tüketilmesi ile yakından ilgili. Batı tipi beslenme modeli yerine daha çok sebze ve meyve tüketimi yapmak gerekiyor.
Tam tahıl tüketmemek: Sadece beyaz un tüketmek de kötü beslenme alışkanlıklarından biri. Bunun yerine tam tahıl tüketmek daha faydalı.
Kabuklu kuruyemiş tüketmemek: Kuruyemiş kültürü, cips pizza ve gofret gibi yiyeceklerin ortaya çıkmasından sonra neredeyse yok oldu.