İlk kez ebeveyn olmak hem heyecan verici hem de korkutucudur. Çocuklar ve gelişimleri hakkında pek çok teorik bilgiye sahip olabilirsiniz. Ancak, bunu gerçek yaşam pratiğine uygulayabilecek misiniz? Merak etmeyin, ilk kez ebeveyn olarak bilmeniz gereken her şeyi size temin ettik.
İlk kez ebeveyn olmak hem heyecan verici hem de korkutucudur. Küçük meleğiniz için yeterli bir koruyucu olacak mısınız? Birçok ebeveyn bu soruyla mücadele edecek. Bununla birlikte, çocuğunuzu ve gelişimini önemsiyorsanız, sağlıklı ve mutlu bir çocuk yetiştirmeye bir adım daha yaklaşmış olursunuz.
Çocuklar ve gelişimleri hakkında pek çok teorik bilgiye sahip olabilirsiniz. Ancak, bunu gerçek yaşam pratiğine uygulayabilecek misiniz? Merak etmeyin, ilk kez ebeveyn olarak bilmeniz gereken her şeyi size temin ettik. Bu muhteşem yolculuğa başlamaya hazır mısınız?
İlk Kez Ebeveyn Olmak Bu Bilgilerle Çok Kolay
Ebeveyn olmak kitap veya internet araştırmaları ile ölçülecek bir şey değil tabi ki. His ve duygular bütünü olan, mucizevi bir olaydır. Her anne ve baba çocuklarına daha iyi bir aile ortamı sunabilmek için kendilerini eğitmek ve yetiştirmek ister. Bunun en güzel ve faydalı olduğu nokta tabi uzman yardımıdır. Bu yazıda bahsettiğimiz bilgileri uzmanlara da danışarak kendi çocuğunuz için en uygun yetiştirme önerilerini alabilirsiniz.
1- Doğum ve İlk Temas
Doğum ve doğum sonrası dönemler genellikle herhangi bir yeni ebeveyn için en stresli dönem olarak etiketlenir. Doğum sırasında, farklı duyguların bir karışımı ile boğulacaksınız, bu yüzden gün gelmeden önce buna hazır olduğunuzdan emin olun. Bu, duygusal olarak hazır olmanın yanı sıra, hastane çantası gibi eşyalarınızı zamanında hazırlamanız gerektiği anlamına gelir .
Yeni doğmuş bebeğinizle ilk temas, herhangi bir ebeveynin hayatındaki en unutulmaz andır. Anne ve bebek arasındaki cilt teması, yeni doğanın sağlığı ve sağlığı için hayati önem taşır. Bebeğinizi yeterince kucakladığınızdan emin olun. Başını destekleyin ve nazikçe kavrayın. Endişelenme, bebeğini kırmayacaksın!
2- Sakinleşme ve bağlanma
Çocuğunuzla yatıştırıcı ve bağ kurma, tüm çocukluk boyunca olmalıdır. Bununla birlikte, bir ebeveyn ile bir çocuk arasındaki en samimi anlar, doğumdan sadece birkaç saat ila birkaç gün sonra paylaşılır. Bebeğinizi yanınızda taşıyın ve düzenli temasa izin verin. Yeni doğmuş bebeğinizle bu şekilde güçlü bir bağ kuracaksınız. Merak etmeyin, çocuğunuzu taşıyarak şımartmayacaksınız.
Sakinleşmeye gelince, bir çocuk için işe yarayan şey diğeri için işe yaramayabilir. Farklı yöntemler denemek size kalmış. Ama onları dikkatlice incelemelisin. Kendini yatıştırıcı yöntemler şu anda gerçekten popüler olsa da, çocuğunuzun öz saygısı ve güveni üzerinde ciddi sonuçları olabilir. Bu yüzden, rahat etmesi için bebeğinizle birlikte şarkı söylemeyi, müziği, dans etmeyi ve sallanmayı deneyin.
3- Beslenme ve Uyku İpuçları
Birçok yeni anne-baba, yeni doğanlarının beslenme ve uyku düzeniyle mücadele ediyor. Her bebeğin farklı olduğunu unutmayın, bu nedenle size yardımcı olabilecek hiçbir kural yoktur. Muhtemelen küçük meleğinizi besleme yöntemini zaten seçmişsinizdir, ancak bunu ne sıklıkla yapmalısınız? Her bebek farklı olduğundan, ipuçlarını aramaya çalışın. Başparmağını emmek veya ağlamak bebeğinizin aç olduğuna dair harika göstergeler olabilir.
Uyumaya gelince, yeni doğan bebeğinizin gece boyunca uyumasını beklememelisiniz. Bebekler günde yaklaşık 16 saat uyumasına rağmen devamlılık içinde 2 – 4 saatten fazla uyuyamazlar. Kendi uyku döngülerini geliştirirler, bu yüzden onları takip ettiğinizden emin olun. Dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri bebeğinizi beşiğe yerleştirmektir. Daima sırt üstü yatırılmalıdır.
4- Sağlık Sorunları ile Başa Çıkmak
Muhtemelen çocukların en az 40 günlük olana kadar bağışıklık sistemlerini gelişmediklerini biliyorsunuzdur. Bu, sağlıkları kırılgan olduğu için aile dışındaki bireylerle temasların en aza indirilmesi gerektiği anlamına gelir. Bununla birlikte, çocuğunuzu çeşitli sağlık sorunlarından ne kadar korumaya çalışırsanız çalışın, bunlar basitçe gerçekleşebilir. Peki bu gibi durumlarda ne yapmanız gerekiyor?
Çocuğunuzun kendini iyi hissetmediğinin ilk göstergelerinden biri sık sık ağlaması, rahatsız uyku , yemek yeme problemi ve vücut sıcaklığının aşırı yükselmiş olmasıdır . Çoğu zaman endişelenecek bir şey olmasa da, bu belirtiler daha uzun süre devam ederse, tavsiye için çocuk doktorunuza gitmenizin zamanı gelmiş demektir .
5- Banyo ve Çocuk Bezleri
Bebeğinizin bezini gün içinde yaklaşık 5 – 10 kez değiştirmeniz gerekeceğini biliyor musunuz? Bu yüzden yeterince bez veya tek kullanımlık çocuk bezi satın almanız gerekiyor. Tek kullanımlık haricinde piyasada yıkanabilir bebek bezlerini daha uygun maliyette bulabileceğinizi de aklınızda bulundurun . Her bebek bezini değiştirmeden önce çocuğunuzun temiz ve kuru olduğundan emin olun.
Daha küçük bir küvet, bebek pudrası, temizlik bezleri ve alt değiştirme masası gibi bazı bebek bezi değiştirme ve banyo gereksinimlerine sahip olmanız gerekir. Ufaklığınızı banyo yaparken bir bebek sabunu kullandığınızdan emin olun. Başlarını suyun üzerinde tutun ve şampuanın gözlerine girmesini önleyin.
6- Erken Öğrenme ve Gelişme
Çocuğunuz öğrenmek için asla çok küçük değildir. Karmaşık kelimeleri ve cümleleri anlamasa da, şekilleri, renkleri tanıyarak da öğrenebilir. Ancak, yaşlarının belirli bir noktasında evde öğrenmek onlar için yeterli olmayabilir. Bir adım daha ileri gitmelerine, sosyalleşmelerine ve daha fazlasını öğrenmelerine izin vermenin zamanı geldi.
Çocuk gelişimi konusunda uzman olabilecek veya olmayabilecek bir bakıcı tutmak yerine, çocuğunuzu yenilikçi ve yaratıcı bir şekilde yeni şeyler öğrenebileceği bir çocuk bakım merkezine kaydedin . Çocuğunuz bu şekilde hayal gücünü, yaratıcılığını ve hayatı boyunca ona kesinlikle yardımcı olacak ezber bozan düşünme biçimini geliştirecektir.
7- Çocuğunuzla iletişim Kurun
Erken yaşlardan itibaren iletişim, çocuğunuzun gelişimi için çok önemlidir. Bebekler ve çocuklar tanıdık bir sesi duymayı severler. Ancak henüz konuşamasalar bile, sizinle iletişim kurma yolları da var. Ağlamak ve gevezelik etmek bebeğinizin çıkaracağı seslerden sadece birkaçı olabilir ve hepsinin özel bir anlamı vardır.
Bebeğinizin ağlamalarına karşı duyarlı olmaya çalışın. Çok geçmeden, “yorgunum” ağlaması ile “açım” ağlaması arasında bir fark yaratmayı öğreneceksiniz. Bebeğiniz büyüdükçe onunla iletişim kurmaya devam etmelisiniz. Küçük çocuklarla iletişim ilk başta karmaşık olabilir, ancak kısa sürede küçük çocuğunuzu anlamak için kelimelere ihtiyacınız olmadığını anlayacaksınız.
Sonuç
Bunlar, her yeni ebeveynin bilmesi gereken çok önemli şeylerden yalnızca birkaçı. Bu ipuçları, yalnızca erken çocukluk ve gelişim süreci boyunca size rehberlik edebilir. Bununla birlikte, her çocuğun farklı olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız, bu nedenle ebeveynliğinize yardımcı olacak katı kurallar yoktur. Sadece doğru olanı yapın ve çocuğunuza sevgi, şefkat ve anlayışla yaklaşın . Hamilelikte huzursuz bacak sendromu yaşamışsanız bu yazı tam size göre.