Güncelleme Tarihi: 23 Nisan 2019 12:00 Kategori: Sağlık

Kemik Kırıklarının Daha Hızlı İyileşmesini Sağlamak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kemik kırığı çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen ortopedik bir sorundur. Peki, kemik kırığının daha hızlı iyileşmesi için evde neler yapılabilir? İşte detaylar…

Kemik Kırıklarının Daha Hızlı İyileşmesini Sağlamak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kemik kırıkları en yaygın ortopedik sorunlardan biridir. Sadece ABD’de her yıl yaklaşık 6.3 milyon kırılma meydana geliyor. Ve burada bitmiyor! Dünyada her 3 kadından 1’i ve 5 erkekten 1’i yaşamları boyunca osteoporotik kırıklar yaşıyor. Her ne kadar kırıklar kendi kendini onarabilse de, çürük kemiğin iyileşmesini hızlandırmak ve gelecekteki kırıkların şansını azaltmak için birkaç püf noktaları kullanabilirsiniz. Kemik kırıklarının daha hızlı iyileşmesini sağlamak için ipuçları yazımızda…

Her şeyden ilk sen haberdar ol!

Mail listesine kayıt ol, yeni içeriklerden hemen haberdar ol!.

KEMİK KIRIĞI NEDİR?

Bir kemik kırığı, kemikte bir çatlaktan başka bir şey değildir. Kırılmaların büyük bir yüzdesi, stres veya yüksek kuvvet etkisinin bir sonucudur. Bazı kişilerde, bir kemik kırığı ayrıca osteoporoz, kanser ve osteogenezis imperfekta (kırılgan kemik hastalığı) gibi kemiği zayıflatan tıbbi durumların bir sonucu olabilir.

Kemiğiniz çeşitli şekillerde kırılabilir. Kemiğin kırılması, çevreleyen dokuyu etkilemez veya herhangi bir şekilde ona zarar vermezse, buna kapalı bir kırılma denir. Çevreleyen cilde zarar veren bir kemik kırığına açık kırılma veya bileşik kırılma denir.

KEMİK KIRIĞI TÜRLERİ

En yaygın kemik kırığı türleri şu şekildedir;

Avülsiyon kırığı – Kemiğinizi çeken bir kas veya bağın neden olduğu bir kırılma.

Kıyılmış kırılma – Bu parçalanmış kemiklerle sonuçlanır.

Sıkıştırma veya ezilme kırığı – Bu tip genellikle omurganızın kemiklerinde, omurganızın ön tarafında olduğu gibi oluşur.

Kırılma çıkığı – Bir eklemin kırılması ve kemiklerin birinde kırılma.

Greenstick kırığı – Kemiğin bir tarafında, tamamen kırılmasına neden olmayan bir kırık.

Saç çizgisi kırığı – Kısmi bir kırılma.

Gömülü kırılma – Kemiğinizin bir parçası diğerine kırılma sonucu girdiğinde oluşur.

İntraartiküler kırılma – Bir kırılma veya kopma eklem yüzeyine uzandığında.

Boyuna kırık – Kemik boyunca uzunlamasına bir kopma.

Eğik kırık – Kemiğin uzun eksenine çapraz bir kırık.

Patolojik kırık – Tıbbi bir sorun, kemiklerinizin zayıflamasına ve kolayca kırılmasına neden olur.

Spiral kırık – Bir bükülmüş kemik eşliğinde bir kırık.

Gerilme kırığı – Tekrarlanan stres ve gerilme nedeniyle kemik kırılması.

Torus veya toka kırığı – Kemiğinizi çatlamadan deforme eder.

Enine kırık – Kemiğinizde düz bir kırık.

Kemik kırıkları da etkilenen kemiğe bağlı olarak birkaç semptom sergiler. En çok etkilenen kemikler orbital kemik (göz yuvası), kuyruk kemiği, pelvik kemik, klavikula veya köprücük kemiği, fibula, topuk kemiği ve femurdur. Şimdi kemik kırığı semptomlarına bakalım…

KEMİK KIRIĞI BELİRTİLERİ

Kemiğin kırıldığına işaret eden yaygın bazı belirtiler vardır. Kemik kırığı belirtileri şu şekildedir;

  • Şişme
  • Morarma
  • Ağrı
  • Cilt renk değişikliği
  • Açılma (etkilenen bölgenin alışılmadık bir açıyla bükülmesi)
  • Hastanın etkilenen bölgeye ağırlık verememesi
  • Hareketsizlik
  • Etkilenen bölgede bir yanma hissi
  • Kanama (açık kırılma durumunda)

KEMİK KIRIĞI NEDEN OLUR?

Kırılmalar, kötü düşme veya otomobil kazası nedeniyle ortaya çıkar. Sağlıklı kemiklerin çoğu, güçlü etkiye dayanacak kadar sağlamdır. Yaşlanma ve diğer sağlık koşulları kemiklerinizi zayıflatabilir ve bu da kırık olasılığını yükseltir.

Kemiklerinizin kolayca kırılmasına neden olabilecek birkaç tıbbi durum şunlardır:

  • Osteoporoz
  • Enfeksiyon
  • Tümör veya kanser
  • Ayrıca, aşağıdaki faktörlerden dolayı kırık olma riski de olabilir:
  • Yaş: Yaşlı yetişkinler ve küçük çocuklar, zayıf kemikler nedeniyle kırıklara daha yatkındır.
  • Etkilenen bölgeyi tekrar tekrar yaralamak (spor uzmanları arasında ortak)
  • Menopoz
  • Bir kaza veya yaralanmadan sonra, kemiğinizi kırdığınızdan şüpheleniyorsanız, bir tıp uzmanı tarafından teşhis koydurun.

KEMİK KIRIĞI NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Doktor, sizde kemik kırığından şüphelenmesi durumunda fiziki muayene ister. Ayrıca, aşağıdaki testlerden herhangi birinden geçmeniz istenebilir:

  • Röntgen
  • MRI taraması
  • CT tarama

Kemiğinizi kırdıktan sonra derhal tedaviye başlamak en iyisidir. Tıbbi tedavi bir zorunluluk olsa da, kemiklerinizin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmak için bazı doğal yöntemler deneyebilirsiniz.

KIRIK KEMİK TEDAVİSİNDE DOĞAL YÖNTEMLER

Zerdeçal

Malzemeler:

  • 1 çay kaşığı Zerdeçal tozu
  • 1 bardak hafif sıcak süt

Yapılışı:

Bir çay kaşığı zerdeçal tozunu bir bardak sütün içerisine ilave edin. İyice karıştırın ve hemen için. Bu karışımı her gece bir kez tüketin. Zerdeçalda kurkümin varlığı, kırıkların daha hızlı iyileşmesini sağlar. Kurkumin bir immünomodülatör görevi görür ve immün yanıtlarınızı ve iltihaplarınızı düzenlemenize yardımcı olabilecek anti-enflamatuar aktiviteler gösterir.

Uçucu Yağlar

-Elemi Yağı

Malzemeler:

  • 3-4 damla elemi yağı
  • 2 çay kaşığı hindistancevizi yağı

Yapılışı:

İki çay kaşığı hindistancevizi yağına üç ila dört damla elemi yağı ekleyin. İyice karıştırın ve kırık bölgeye uygulayın. Bunu günde 5-6 kez yapmanız gerekir. Elemi yağı kırılan bölgeye dolaşımı artırır. Bu, özellikle alçı çıkarıldıktan sonra kırığın daha hızlı iyileşmesini sağlar.

-Lavanta yağı

Malzemeler:

  • 3-4 damla lavanta yağı
  • 2 çay kaşığı hindistancevizi yağı (veya başka bir taşıyıcı yağ)

Yapılışı:

İki çay kaşığı hindistancevizi yağına üç ila dört damla lavanta yağı ekleyin. İyice karıştırın ve karışımı etkilenen bölgeye uygulayın. Doğal olarak kurumasını bekleyin. Etkili sonuçlar için bunu günde birkaç kez yapın. Lavanta yağı, kırığın iyileşmesi konusunda birçok fayda sunar. Antiinflamatuar etkisi ile kırık bölgedeki inflamasyon ve ağrıyı azaltmada yardımcı olabilir.

-Hint Yağı

Malzemeler:

  • Soğuk preslenmiş hint yağı
  • Temiz bir bez

Yapılışı:

Soğuk preslenmiş hint yağı ile temiz bir bezi ıslatın. Fazla yağı sıkın ve ıslatılmış bezi etkilenen alanın etrafına sarın. Bir veya iki gece bekletin. Bunu günlük yapmaya devam edebilirsiniz. Hint yağı içinde bulunan ana aktif bileşiklerden biri, risinoleik asittir. Bu bileşik, bir kırıkla ilişkili iltihap ve ağrıyı yatıştırmaya yardımcı olan iltihap önleyici faaliyetler sergiler.

-Kara Kimyon Tohumu Veya Kalonji Yağı

Malzemeler:

  • Kara kimyon tohumu (kalonji) yağı 1 yemek kaşığı

Yapılışı:

Çörek otunun üzerine bir çorba kaşığı yağı alın ve ısıtın. Etkilenen bölgeye ılık yağ uygulayın. Kurumasını bekleyin. Bunu günde 3 ila 4 kez yapın. Kara kimyon tohumu yağı bir dizi tıbbi durumu tedavi etmek için kullanılır. Kırıkların tedavisinde etkili kılan, kemik güçlendirici etkisidir. Kara kimyon tohumu yağı, BMC Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp’ta yayınlanan bir araştırmaya göre osteoporozu tersine çevirir.

Susam Tohumları

Malzemeler:

  • 1-2 yemek kaşığı kavrulmuş susam

Yapılışı:

Günde bir veya iki çorba kaşığı kavrulmuş susam tohumu tüketin. Ek olarak, daha hızlı iyileşme için etkilenen bölgeye susam yağı da uygulayabilirsiniz. En iyi sonuçları elde etmek için bunu en az günde bir kez yapmalısınız. Susam tohumları, kırılmada daha hızlı iyileşmeye yardımcı olan kalsiyum ve demir gibi besinler bakımından zengindir. Ayrıca, bir kırıkla ilişkili şişme ve ağrı semptomlarıyla başa çıkmada yardımcı olabilecek güçlü antioksidan ve anti-enflamatuar eylemler de sergilerler.

Bor

Günlük diyetinizle doğal bor kaynaklarını tüketin. Bor bakımından zengin besinler arasında nohut, badem, fasulye, muz, kuru erik, portakal, elma, brokoli ve baklagiller bulunur. Bir doktora danıştıktan sonra bu besin için ek takviyeler almayı da düşünebilirsiniz. Bunu günlük olarak yapmanız gerekir. Bor, kalsiyum, magnezyum, D vitamini, östrojen, vb. Gibi çeşitli kemik oluşturma faktörleri için bir gerekliliktir. Menopoz sonrası borun osteoporoz ve zayıflatıcı kırıklarla başa çıkmanıza yardımcı olan hormonları uyardığına inanılmaktadır.

Hindistan Cevizi Yağı

Malzemeler:

  • 1 çorba kaşığı soğuk preslenmiş hindistan cevizi yağı

Yapılışı:

Günlük diyetinizle bir çorba kaşığı soğuk pres hindistan cevizi yağı tüketin. Ayrıca, etkilenen bölgede topikal olarak hindistancevizi yağı kullanabilirsiniz. İstenilen sonuçları elde etmek için düzenli olarak hindistancevizi yağı tüketin. Vücudunuzun hindistancevizi yağı ile desteklenmesi kemiklerinizi güçlendirmeye ve osteoporoz ile ilişkili kemik kaybını önlemeye yardımcı olabilir. Hindistan cevizi yağının anti-enflamatuar etkisi, ağrı ve iltihaptan kurtulma sağlayabilir.

Epsom Tuzu

Malzemeler:

  • 1 bardak Epsom tuzu
  • Su

Yapılışı:

Bir küvete bir bardak Epsom tuzu ekleyin. Ilık suyla doldurun. Epsom tuzu banyosunda 20 ila 30 dakika bekleyin. Bunu günde bir kez veya her alternatif günde yapın. Epsom tuzu, bileşiminden dolayı magnezyum sülfat olarak da bilinir. Epsom tuzundaki magnezyum varlığı, bir kırığa eşlik eden ağrıyı, iltihabı ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilecek şaşırtıcı anti-enflamatuar özellikler kazandırır.

Aloe Vera Suyu

Malzemeler:

  • 1 su bardağı taze aloe vera suyu

Yapılışı:

Günlük bir bardak aloe vera suyu tüketin. Ayrıca etkilenen bölgeye aloe vera jeli uygulayarak ağrıdan ve iltihaptan anında kurtulmak için kullanabilirsiniz. Birkaç hafta boyunca günde bir kez içmelisiniz. Aloe vera, acemannan adı verilen bir polisakarit varlığından dolayı doğal iyileşme ve yatıştırıcı özelliklere sahiptir. Ayrıca kemik yoğunluğunuzu arttırmanıza yardımcı olabilir, böylece kırık kemiğin iyileşmesini hızlandırabilir.

KEMİK KIRIKLARINI ÖNLEMEK İÇİN İPUÇLARI

Kemik kırıklarını önlemek için ipuçları şu şekilde;

  • Diyetinizde yeterli kalsiyum aldığınızdan emin olun.
  • Kemiklerinizi güçlendirmek için çok gerekli bir besin maddesi olan D vitamininin en iyi kaynaklarından biri olduğu için günlük olarak yeterince güneş ışığı alın.
  • Fiziksel aktivitelere dalın ve kısa ağırlık kaldırma, atlama, yürüme ve koşu gibi egzersiz yapın.
  • Sigara içmeyin.
  • Alkol alımınızı sınırlandırın.
  • Kırık tamamen iyileşene kadar etkilenen bölgeyi mümkün olduğunca hareketsiz tutun.
  • Kırık iyileştikten sonra bile, kırılmış parçayı / kemiği, iyileşmeye devam edebileceği bir süre kullanmaktan kaçınmanız en iyisidir. Etkilenen kemiğin immobilizasyonu kırılmanın iyileşmesinde önemli bir rol oynar ve bu nedenle kırılma tamamen iyileşene kadar dikkatli olmalısınız.

Etiket yok!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir