Lateks alerjisi ve korunma yöntemleri

Uzmanlar lateks alerjisi konusunda uyarıyor. Hayatımızın hemen hemen her yerinde bulunan lateks malzemelerden nasıl korunacağız? Lateks alerjisi olanlar ne yapmalı? İşte detaylar...

Lateks alerjisi ve korunma yöntemleri

Doğal kauçuk latekste bulunan bazı proteinlerle temas ettiğinizde lateks alerjisi tetiklenir. Latekse alerjiniz varsa, vücudunuz zararlı bir madde için tepki vermeye başlar. Latekse alerjisi durumunda, ciltte kaşıntı, kurdeşen ve hatta anafilaksi görülebilir. Bu, kişinin solunumunu engelleyebilecek, boğaz şişmesine neden olan ve hayati tehlike arz eden bir durumdur.

Lateks alerjisini anlamak ve bu alerjinin ortak kaynaklarını belirlemek, alerjik bir reaksiyonun önlenmesinde yardımcı olabilir. Bu alerji hakkında daha fazla bilgi edinmek ve lateks alerjisinde nelerden kaçınmanız gerektiğini öğrenmek için okumaya devam edin.

HANGİ ÜRÜNLER LATEKS İÇERİR?

Lateks, Hevea brasiliensis’in özünden gelir. Hevea brasiliensis, Güney Doğu Asya ve Afrika’da bulunabilen bir kauçuk ağacıdır. Doğal kauçuk latekste bulunan bu proteine ​​duyarlılığı olan bir kişi latekse alerji geliştirir.

Tek kullanımlık eldivenler, şırıngalar, diş barajları, intravenöz tüpler, hava yolu tüpleri, stetoskoplar, sargılar, bandajlar ve kateterler gibi, bir dizi diş ve tıbbi malzemede lateks yaygın olarak kullanılır. Ayrıca prezervatif, balon, el çantası, lastik, kemer, iç giyim, spor ayakkabısı, biberon, lastik oyuncak, emzik ve meme ucu gibi bir dizi tüketici ürünü de lateks içerir. Unutmayın, doğal lateks kimyasallardan yapılmış suni kauçuk ile karıştırılmamalıdır. Doğal latekse karşı alerjik bir reaksiyon olsa bile, bunun mutlaka sentetik lateks için geçerli olmadığını anlamak önemlidir.

LATEKS ALERJİSİNDEN KORUNMAK İÇİN İPUÇLARI

Hayatımızın her alanında var olan lateks malzemelere karşı geliştireceğimiz bir alerji, hayatımızı zor hale getirebilir. İşte, lateks alerjisinden korunmak için ipuçları;

  • Bulaşıkları yıkarken, evde temizlik ve ev işleri yaparken, lateks olmayan eldivenler kullanın.
  • Giydiğiniz giysilerin lastik taban ya da elastik kemer içermediğinden emin olun. Ayrıca, mayo ve çoraplarınızın lateks içermediğinden emin olun.
  • Lastik yağmur botları ve yağmurluk giymeyin.
  • Kauçuk banyo paspaslarını, lastik kulplu diş fırçalarını banyonuzdan uzak tutun.
  • İş yerinde veya okulda silgi kullanmayın, lastik bantların yerine ataç kullanın.
  • Kauçuk çimento ve boya gibi lateks içeren zanaat ürünleri kullanmayın.
  • İşyerinde, güzellik salonları, restoranlar, temizlik şirketleri vb. Gibi eldivenler giymeniz gerekiyorsa, lateks olmayan bir malzemeden yapılmış eldivenlere geçin.
  • Bir hastane, klinik veya tıbbi ofisi ziyaret ederken, randevunuzdan önce arayın ve lateks alerjiniz hakkında bilgilendirin. Sabahın ilk randevusunu almaya çalışın, çünkü havada minimum lateks partikülleri olma ihtimali vardır. Bütün hemşireler, doktorlar ve görevliler alerjinizin farkında olmalıdır, böylece lateks olmayan ürünleri sağlayabilirler: IV tüp, stetoskoplar ve tansiyon manşetleri.
  • ‘Hipoalerjenik’ olarak etiketlenmiş her şeyin lateks içermediğini varsaymadan etiketlerini kontrol edin.
  • Lateks içermeyen prezervatif kullanın.

Lateks alerjisi olan bazı insanlar, muz, elma, avokado, havuç, kavun, papaya, domates, kereviz, çiğ patates, kivi ve kestane gibi bazı gıda ürünlerine reaksiyon geliştirebilirler. Bu ürünleri tüketirken dikkatli olun.

LATEKS ALERJİSİNİN NEDENLERİ

Vücudunuzun latekse alerjisi olduğunda, bağışıklık sisteminiz tetiği zararlı bir madde olarak tanımlar ve buna karşı savaşmak için antikorlar üretir. Lateks içeren bir ürüne maruz kaldığınızda, bu antikorlar bağışıklık sisteminizin kanınıza histamini salmasına ve alerji semptomlarını tetiklemesine neden olur. Maruziyetiniz ne kadar büyük olursa, vücut cevabınız o kadar güçlü olur. İşte lateks alerjisinin nedenleri;

Doğrudan temasla: Latekslere karşı alerjik bir reaksiyon en çok lateks içeren bir ürünle doğrudan temas ettiğinde tetiklenir: lateks balonlar, prezervatif veya eldiven.

Solunması halinde: Lateks eldivenler gibi bazı lateks ürünler, lateks parçacıklarını havaya bırakır. Latekse alerjiniz varsa, bu partikülleri soluyabilir ve alerjik bir reaksiyon geliştirebilirsiniz. Havaya salınan lateks parçacıklarının miktarı bir üründen diğerine büyük ölçüde farklılık gösterir.

LATEKS ALERJİSİNİN RİSK FAKTÖRLERİ

Bazı insanlarda lateks alerjisinden muzdarip olma riski diğerlerinden daha fazladır. Şu kişilerde lateks alerjisi daha fazla görülür;

  • Spina Bifida’dan muzdarip insanlar. Spina bifida, omurganın anormal gelişimine neden olan bir doğum kusurudur. Bu duruma sahip olanlar lateks alerjisi geliştirme riskine sahiptir, çünkü çok erken yaşlarda ve çok sık latekse maruz kalırlar. Spina bifida bozukluğu çeken insanlar lateksten uzak durmalıdır.
  • Sık sık lateks teması yaşayan çok sayıda tıbbi prosedür ve ameliyat geçirmiş kişiler. Bunlar sağlık sektöründe çalışanlar da olabilir.
  • Kauçuk endüstrisindeki işçiler. Latekse duyarlılıklarının arttığı ve buna karşı alerji geliştirdikleri için tekrar tekrar latekse maruz kalmaktadırlar.
  • Aile öyküsünde gıda alerjisi, saman nezlesi olanlar da lateks alerjisine yatkındır.

LATEKS ALERJİNİZ VARSA NELERDEN UZAK DURMALISINIZ?

Lateks alerjiniz varsa uzak durmanız gerekenler şu şekildedir;

  • Balonlar, lastik oyuncaklar, raket kulpları, motosikletler ve bisiklet kulpları.
  • Tek kullanımlık çocuk bezi, biberon üstleri gibi bir dizi bebek ürünü.
  • Prezervatif ve diyafram gibi samimi ürünler.
  • Tıbbi malzemeler, örneğin: kan basıncı manşetleri, stetoskoplar, damar içi tüpleri, şırıngalar, solunum maskeleri, elektrot pedleri, cerrahi maskeler, diş barajları vb.
  • Bazı halı tipleri.
  • Bulaşık eldiveni.
  • Sıcak su şişeleri.
  • Lastik bantlar.
  • Silgiler.
  • Yüzme gözlükleri.

LATEKS ALERJİSİNİN TETİKLEYİCİSİ NASIL ÖNLENİR?

Lateks alerjiniz varsa, lateks içeren tüm cihazlarla ve ürünlerle doğrudan temas etmekten kaçınmalısınız. Ayrıca, lateks alerjisi semptomlarınızı tetikleyebilecek herhangi bir gıda ürününden kaçının. Diş, cerrahi veya tıbbi bir prosedür için gidiyorsanız, sağlık uzmanlarını alerjiniz hakkında önceden bilgilendirerek tetiklemeyi önleyebilirsiniz.

Bilgi vermeniz durumunda tedaviniz veya işleminiz için lateks içermeyen bir alan ayarlanacaktır. Latekse karşı ciddi alerjiniz varsa, başkalarının bu alerjiden muzdarip olduğunuzu bilmesi için tıbbi bir alerji bileziği takmanızı veya bir I-kart taşımanızı öneririz. Acil durumlarda tedavi için bir adrenalin oto enjektörü de taşımalısınız.

LATEKS ALERJİSİNİN TEŞHİSİ VE TEDAVİSİ

Latekse alerjik olup olmadığınızı bulmak bazen zorlayıcı olabilir. Lateks içeren birçok ürün vardır ve tetikleyicinin ne olabileceğini belirlemek zor olabilir. Doktorunuz cildinizi gözlemlemeli ve size tıbbi geçmişiniz ve semptomlarınız hakkında birkaç soru sormalıdır. Vücudunuzun latekse nasıl tepki gösterdiği ve herhangi bir belirti ve / veya semptom yaşayıp yaşamadığınızı doktorunuza anlatmalısınız. Bu alerjinin diğer tetikleyicilerini ekarte ettikten sonra doktorunuz lateks alerjiniz olup olmadığını belirleyebilecektir. Cildinizin lateks proteine ​​nasıl tepki gösterdiğini görmek için bir cilt testi de yapılabilir. Bu alerjiyi doğrulamak için kan testleri de yapılabilir.

Lateks alerjisinin tedavisi konusunda hiçbir tedavi yöntemi olmamasına rağmen, semptomlarını azaltmak için bazı ilaçlar kullanılabilir. Latekse karşı alerjik reaksiyonu önlemenin tek yolu lateks içeren ürünlerden kaçınmaktır. Alerjik bir reaksiyon geliştirirseniz ve acı çekiyorsanız, hemen bir adrenalin enjeksiyonuna ihtiyacınız olabilir. Alerjik reaksiyonun şiddeti, kortikosteroidlerin veya antihistaminlerin uygulanmasıyla azaltılabilir. Lateks ile temasa geçtikten sonra bu ilaçları alırsanız, alerjik reaksiyonunuzu kontrol edebilecek ve gelecekteki semptomları hafifletebileceksiniz.

Not: Bu makale sadece bilgi amaçlı olup, herhangi bir tıbbi tedavi önerme veya tanı koyma yetkisi yoktur. Herhangi bir rahatsızlık durumunuz varsa sizi doktorunuza başvurmalısınız.

Referanslar: oneHOWTO

Bir yanıt yazın

Bügün: 21 November 2024